Makkelijk en snel energie besparen in huis met deze 10 tips

Geplaatst op 03-09-2022

Bijna alle woningeigenaren willen besparen op energie. Zeker nu de prijzen van energie stijgen, valt er genoeg winst te behalen. Maar hoe kun je dit nu slim en gemakkelijk doen? Wij geven je 10 tips hoe je energie kunt besparen in en rondom je huis.

1. Zorg voor een optimale isolatie van je woning

Door slechte isolatie gaat een groot deel van de energie in huishoudens verloren. Met de juiste isolatie gaan je energiekosten flink naar beneden. En daar bovenop krijgt je woning ook een beter energielabel. Bij optimale isolatie zijn zowel de buitenmuren, de vloer als het dak van de woning geïsoleerd. Maar het kan ook verstandig zijn om je ramen te vervangen voor driedubbel (HR+++) glas. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om isolatie aan te brengen. Dit kan binnen een dag geregeld zijn. Daarnaast verdient het zich bijna altijd snel terug.

amazing interiors netflix interieur styling design

2. Schakel onnodige apparaten en verlichting uit

Kijk eens kritisch naar je apparaten en verlichting. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Oudere apparaten kunnen een flink sluipverbruik hebben, omdat de regels voor hoeveel energie een apparaat mag verbruiken in de stand-by of uit-stand toen nog niet golden. Zet deze apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt of vervang ze door een zuinig apparaat.

Ook is het verstandig om eens naar je verlichting te kijken. Je lampen zijn namelijk goed voor circa 13% van je totale stroomverbruik. Maak goed gebruik van daglicht in je huis, dan hoeven je lampen minder vaak aan. Doe lampen uit als je een ruimte verlaat (ook al is dat maar kort). Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen door ledverlichting. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Door het lage energieverbruik en de lange levensduur ben je met led na een tijdje goedkoper uit.

3. Verbruik minder warm water

Lekker warm douchen of even me-time in een warm bad is heerlijk. Maar warm waterverbruik is goed voor zo’n 20% van je totale energieverbruik. Daarom is het verstandig om maximaal één keer per dag en niet langer dan vijf minuten te douchen. Ga daarnaast niet te vaak in bad. Hierbij gebruik je namelijk meer dan drie keer zoveel water dan bij een gemiddelde douchebeurt.

4. Maak optimaal gebruik van je koelkast en vriezer

Een lege koelkast verbruikt meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt doordat er in een volle koelkast meer koude producten liggen, die de koelkast van binnenuit koel houden. Dit geldt ook voor vriezers. Zorg daarom voor een goedgevulde koelkast en vriezer of schaf een kleiner model aan. Laat warm eten eerst even afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Ook de standplaats heeft invloed op de hoeveelheid energie die de apparaten gebruiken. Zet de apparaten op een koele plek om energie te besparen.

Maak je vriezer regelmatig vrij van ijs. Dat ijs kan je namelijk aardig op kosten jagen. Elke 2 millimeter ijsvorming kost 10 procent meer energie. Gelukkig kun je dit op een relatief simpele manier voorkomen door je vriezer tenminste 1 à 2 keer per jaar te ontdooien.

5. Voorkom tocht in je woning

Tocht kan overal vandaan komen en zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. Er zijn verschillende manieren om tocht tegen te gaan. Het dichten van naden en kieren, het plaatsen van tochtstrippen rondom deuren en ramen en het aanbrengen van een klep of borstel op je brievenbus.

Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap scheelt zo’n 70 m3 gas per jaar. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van € 70. Als alle naden en kieren in je huis dicht zijn, kan de verwarming vaak ook een graadje lager. Daarmee bespaar je nog eens zo'n € 130 per jaar. Samen € 200 per jaar dus!

6. Ga slim met je verwarming om

Als je slimmer verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat en voor je energierekening. Verwarm niet je hele huis. Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Zet de thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. ’s Nachts kan de thermostaat op 15 graden. Laat de thermostaat op 15 graden als er overdag niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen.

7. Was en droog met een volle trommel

Wassen en drogen van kleding kost veel energie en verbruikt ook nog eens een grote hoeveelheid water. Daarom is het belangrijk om elke was- en droogbeurt zo optimaal mogelijk te benutten. Was dus met een volle trommel én op de ecostand. Op die manier wordt de energie van onnodige wasbeurten bespaard.

Door de was aan de lijn te drogen, bespaar je zo’n € 88 per jaar. Als je toch voor de droger kiest, centrifugeer de was dan zo hoog mogelijk. Blijf de droger goed onderhouden door na iedere beurt het stof uit het filter van de droger te halen, zodat hij efficiënt blijft werken.

Ook een schone wasmachine draagt bij aan energiebesparing. Verwijder vet- en wasmiddelresten uit de afvalwaterslang en voorkom zo dat het water slecht wegloopt. Zo is er minder energie nodig.

8. Houd je cv-ketel up-to-date

Een vieze ketel verbruikt meer energie dan een schone. Laat daarom jaarlijks je cv-ketel schoonmaken. De installateur checkt dan ook meteen of de cv-ketel nog goed werkt.

Ook is het belangrijk dat je geen verouderde cv-ketel in je woning hebt. Want die gaan niet efficiënt om met energie. Je kunt dus flink minder energie verbruiken door een nieuwe cv-ketel te laten installeren.

zonnepanelen

9. Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Met bovenstaande tips kun je je energieverbruik terugdringen, maar je kunt natuurlijk ook zelf stroom opwekken. Met zonnepanelen wek je zelf duurzame energie op voor jouw woning. Je merkt direct verschil aan de prijs die je maandelijks betaalt aan de energieleverancier. Natuurlijk vragen zonnepanelen ook om een investering, maar dankzij aantrekkelijke maatregelen vanuit de overheid krijg je aardig wat geld terug. De btw die je betaalt, mag je namelijk na plaatsing terugvragen. En dat scheelt toch al snel een paar honderd euro.

10. Verwarm je woning met een warmtepomp of zonneboiler

Heb je onlangs je woning goed geïsoleerd of woon je in een nieuwbouwwoning? Dan kun je de volgende stap zetten op het gebied van duurzaamheid: je woning verwarmen met een warmtepomp of zonneboiler. Hou er wel rekening mee dat het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler een flinke investering vraagt, ook wanneer je gebruikt maakt van de beschikbare subsidies.

Krijg een indicatie van jouw maximale leenbedrag met onze bereken tool

Bereken leenbedrag

Neem de volgende stap: maak een afspraak bij een onafhankelijke adviseur bij jouw in de buurt

terug