Huis kopen

Het kopen van een huis is een hele uitdaging waarbij veel informatie op je af komt. Dat kan soms best even slikken zijn om alle informatie te verwerken. Daarom leggen wij je de informatie uit in begrijpelijke artikelen en lees je tips voor het kopen van je huis. Voor als je nu starter of doorstromer bent.

Hypotheek voor doorstromers

Heb je een koophuis en wil je verhuizen? Als doorstromer moet je met andere zaken rekening houden dan als starter. Wij geven je aan aantal handige tips.

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Hypotheek voor starters

Je eerste huis kopen is leuk, maar er komt veel op je af. Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek voor starters en waar moet je op letten? Wij geven je een aantal tips.

Je woning en de belastingaangifte

In maart is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen over het afgelopen jaar. Waar moet je op letten? Wat verandert er als je een huis hebt en welke aftrekposten kan je gebruiken? Lees snel verder en wordt geen dief van je eigen portemonee.

Veelgestelde vragen over een hypotheek

Wat is NHG (Nationale Hypotheek Garantie)?

NHG staat voor ‘Nationale Hypotheek Garantie’ en wordt verstrekt door Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Je kunt NHG krijgen als je een hypotheek afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. Kies je voor een woning met NHG dan beperk je de financiële risico’s. Nu, maar ook in de toekomst.

Vangnet als je de hypotheek niet meer kunt betalen
Het leven loopt soms anders dan je van tevoren had verwacht. Veranderingen, zoals scheiding, arbeidsongeschiktheid, ontslag of overlijden, kunnen grote invloed hebben op je financiële situatie. Het wordt dan lastig om je hypotheek te betalen en verkoop van de woning kan dan soms de enige optie zijn. Dan kan er een tekort ontstaan, omdat de opbrengst lager is dan het bedrag dat je nog moet terugbetalen. Met NHG beperk je de financiële gevolgen en heb je in deze vervelende periode een vangnet waarop je kunt vertrouwen. Als de opbrengst van je woning namelijk lager is dan de uitstaande hypotheek, kan NHG jou deze restschuld kwijtschelden. Voorwaarde is wel dat je er alles aan hebt gedaan om de schuld zo klein mogelijk te houden en dat je voldoet aan de voorwaarden die het Waarborgfonds stelt.

Voordelig
Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG, betaal je een lagere hypotheekrente. Dat betekent dat je jaarlijks honderden euro’s kunt besparen. Voor een hypotheek met de veiligheid van NHG betaal je eenmalig een premie van 0,7% over het totale hypotheekbedrag. Je kunt die premie in veel gevallen meefinancieren. Omdat de NHG-premie aftrekbaar is van de belasting en je een lagere rente betaalt, heb je deze kosten snel terugverdiend.

Wil je graag meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie? Bekijk dit filmpje of lees meer op www.nhg.nl. Uiteraard kun je met vragen ook altijd terecht bij een adviseur bij jou in de buurt.

Welke hypotheekvormen biedt Venn Hypotheken aan?

Je kunt kiezen uit 3 verschillende hypotheekvormen:

  • Lineaire hypotheek
  • Annuitaire hypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek

Een combinatie van vormen is ook mogelijk. Op deze pagina vind je een overzicht van alle hypotheekvormen en de verschillen.

Hoeveel kan ik per jaar extra aflossen?

Je kunt maximaal 15% per kalenderjaar boetevrij aflossen. Hierbij wordt uitgegaan van de oorspronkelijke hoofdsom van jouw lening.

Hoe kan ik een nota laten uitbetalen?

Je kunt nota’s heel makkelijk uploaden via mijnhypotheekonline. Hier vind je ook een actueel overzicht van je bouwdepot tegoed.

Wanneer vindt de incasso plaats?

De incasso van jouw maandtermijn vindt plaats op de voorlaatste werkdag van de maand. Wij vragen daarom ook ervoor te zorgen dat er voldoende geld op jouw rekening staat. Je betaalt het maandtermijn achteraf. Dat betekent bijvoorbeeld dat met een incasso per 30 maart, je het maandtermijn van maart betaalt.

Kan ik de rente verlagen als de waarde van mijn woning is gestegen?

Als de woningwaarde is gestegen kan de rente van je hypotheek mogelijk worden verlaagd.

Hoe werkt het?
Of je recht hebt op een lagere rente hangt af van de lening/waarde verhouding. Deze bereken je door het resterende hypotheekbedrag te delen door de nieuwe marktwaarde van je woning. Dit percentage bepaalt in welke tariefklasse je hypotheek valt. Op het moment dat het rentetarief wordt vastgelegd, maken wij een foto van het voor jou geldende renteblad. Alle tariefklassen en daarbij behorende rentetarieven vastgelegd in dit renteblad zijn van toepassing tijdens de door jou gekozen rentevastperiode. Als blijkt dat je hypotheek in een lagere tariefklasse valt, dan zullen wij de rente wijzigen.

Wat moet ik doen?
De nieuwe marktwaarde kan je aantonen met een taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden vanaf moment van verzoek). Het verzoek om de marktwaarde aan te passen kan je, inclusief je leningnummer en contactgegevens, mailen naar info@stater.nl.

Bereken je maximale hypotheek

Dat ene huis op de hoek staat te koop! Benieuwd of je jouw droomhuis kan kopen? Of wil je bekijken of je kunt profiteren van de lage hypotheekrente? Bereken dan eenvoudig je maximale hypotheek!

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.