Hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek denk je al snel aan moeilijke begrippen en lastige processen. Het is ook niet altijd een gemakkelijk onderwerp, maar wij helpen je graag verder met begrijpelijke informatie en tips over je (toekomstige) hypotheek. Want hoe werkt dat oversluiten van je hypotheek eigenlijk en waar moet je op letten? Kijk snel verder voor de antwoorden.

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Hypotheek oversluiten: is het interessant voor mij?

Het tussentijds oversluiten van je hypotheek kan interessant zijn. Je kunt flink besparen op je hypotheeklasten, doordat de rente een stuk lager ligt dan een aantal jaar geleden. Maar het oversluiten van je hypotheek is niet gratis. Venn Hypotheken geeft je een paar handige tips.

Staar je niet blind op de lage rente

Historische lage rente en een op hol geslaagde huizenmarkt: het oversluiten is begonnen. Natuurlijk wil je profiteren van de laagste rente ooit. Maar vergeet niet om ook de voorwaarden van de geldverstrekker onder de loep te nemen. De laagste rente is namelijk niet altijd het voordeligst.

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Veelgestelde vragen over een hypotheek

NHG staat voor ‘Nationale Hypotheek Garantie’ en wordt verstrekt door Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Je kunt NHG krijgen als je een hypotheek afsluit voor het kopen of verbouwen van een woning. Kies je voor een woning met NHG dan beperk je de financiële risico’s. Nu, maar ook in de toekomst.

Vangnet als je de hypotheek niet meer kunt betalen
Het leven loopt soms anders dan je van tevoren had verwacht. Veranderingen, zoals scheiding, arbeidsongeschiktheid, ontslag of overlijden, kunnen grote invloed hebben op je financiële situatie. Het wordt dan lastig om je hypotheek te betalen en verkoop van de woning kan dan soms de enige optie zijn. Dan kan er een tekort ontstaan, omdat de opbrengst lager is dan het bedrag dat je nog moet terugbetalen. Met NHG beperk je de financiële gevolgen en heb je in deze vervelende periode een vangnet waarop je kunt vertrouwen. Als de opbrengst van je woning namelijk lager is dan de uitstaande hypotheek, kan NHG jou deze restschuld kwijtschelden. Voorwaarde is wel dat je er alles aan hebt gedaan om de schuld zo klein mogelijk te houden en dat je voldoet aan de voorwaarden die het Waarborgfonds stelt.

Voordelig
Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG, betaal je een lagere hypotheekrente. Dat betekent dat je jaarlijks honderden euro’s kunt besparen. Voor een hypotheek met de veiligheid van NHG betaal je eenmalig een premie van 0,6% over het totale hypotheekbedrag. Je kunt die premie in veel gevallen meefinancieren. Omdat de NHG-premie aftrekbaar is van de belasting en je een lagere rente betaalt, heb je deze kosten snel terugverdiend.

Wil je graag meer informatie over de Nationale Hypotheek Garantie? Bekijk dit filmpje of lees meer op www.nhg.nl. Uiteraard kun je met vragen ook altijd terecht bij een adviseur bij jou in de buurt.

Je kunt kiezen uit 3 verschillende hypotheekvormen:

  • Lineaire hypotheek
  • Annuitaire hypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek

Een combinatie van vormen is ook mogelijk. Op deze pagina vind je een overzicht van alle hypotheekvormen en de verschillen.

Je kunt maximaal 15% per kalenderjaar boetevrij aflossen. Hierbij wordt uitgegaan van de oorspronkelijke hoofdsom van jouw lening.

Je kunt nota’s heel makkelijk uploaden via mijnhypotheekonline. Hier vind je ook een actueel overzicht van je bouwdepot tegoed.

De incasso van jouw maandtermijn vindt plaats op de voorlaatste werkdag van de maand. Wij vragen daarom ook ervoor te zorgen dat er voldoende geld op jouw rekening staat. Je betaalt het maandtermijn achteraf. Dat betekent bijvoorbeeld dat met een incasso per 30 maart, je het maandtermijn van maart betaalt.

Als de woningwaarde is gestegen kan de rente van je hypotheek mogelijk worden verlaagd.

Hoe werkt het?
Of je recht hebt op een lagere rente hangt af van de lening/waarde verhouding. Deze bereken je door het resterende hypotheekbedrag te delen door de nieuwe marktwaarde van je woning. Dit percentage bepaalt in welke tariefklasse je hypotheek valt. Op het moment dat het rentetarief wordt vastgelegd, maken wij een foto van het voor jou geldende renteblad. Alle tariefklassen en daarbij behorende rentetarieven vastgelegd in dit renteblad zijn van toepassing tijdens de door jou gekozen rentevastperiode. Als blijkt dat je hypotheek in een lagere tariefklasse valt, dan zullen wij de rente wijzigen.

Wat moet ik doen?
De nieuwe marktwaarde kan je aantonen met een taxatierapport (niet ouder dan 6 maanden vanaf moment van verzoek). Het verzoek om de marktwaarde aan te passen kan je, inclusief je leningnummer en contactgegevens, mailen naar [email protected].

Bereken je maximale hypotheek

Dat ene huis op de hoek staat te koop! Benieuwd of je jouw droomhuis kan kopen? Of wil je bekijken of je kunt profiteren van de lage hypotheekrente? Bereken dan eenvoudig je maximale hypotheek!

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.