Tips and trics – Energiebesparende voorzieningen

Een beter milieu begint bij jezelf. Dat gezegde kennen we allemaal. Toch blijkt uit recent onderzoek van VEH dat veel huizenbezitters (80%!) bij de aankoop of een verbouwing van hun woning niet stilstaan bij de mogelijkheden om geld te lenen voor verduurzaming. Een uitgelezen kans voor u als adviseur om meerwaarde te bieden!

De regels

Hoe zat het ook alweer? Een financiering tot 106% van de marktwaarde na verbouwing is in de volgende gevallen mogelijk:

 • Bij energiebesparende voorzieningen of bij een woning die een energielabel van ten minste A++ heeft (afgegeven vóór 1 januari 2015) of bij een woning met een energieprestatiecoëfficiënt van ten hoogste 0,6.
  Een bedrag van maximaal € 9.000,- mag buiten beschouwing worden gelaten voor de berekening van de financieringslast.
 • Bij een NulopdeMeter-woning waarvoor een energieprestatiegarantie is afgegeven voor een periode van ten minste 10 jaar.
  Een bedrag van € 25.000,- mag buiten beschouwing worden gelaten voor het bepalen van de maximale financieringslast.

Lees meer over de mogelijkheden van ons energiebespaarbudget.

De mogelijkheden

Wat zijn nou eigenlijk energiebesparende voorzieningen? Tja, met een tochtstrip onderaan de deur heb je tenslotte nog geen milieuvriendelijk huis. De meeste mensen denken (alleen) aan zonnepanelen of een warmtepomp. Maar er zijn voorzieningen die in de categorie energiebesparend vallen, waar je misschien minder snel aan denkt en die toch veel toegepast worden; denk bijvoorbeeld aan HR++ glas, energiezuinige ventilatie of isolatie van dak/vloer/leiding/gevel of spouwmuur. Hieronder een volledige lijst.

Energiebesparende voorziening:

 • HR++ (of hoger) beglazing
 • Spouwmuur-, dak-, leiding, vloer- en/of gevelisolatie
 • HR-ketel
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler, zonnepanelen, zonnecellen of een combinatie daarvan
 • Warmteterugwinning
 • Energiezuinige ventilatie
 • Energiezuinige kozijnen
 • HR-ventilatoren

Om uw klant te helpen met het maken van een keuze, kan het handig zijn om wat rekenvoorbeelden te gebruiken (bron Milieu Centraal).

zonnepanelen op dak

Zonnepanelen:

Een systeem van 10 zonnepanelen en 2.700 watt-piek kost ongeveer € 4.400,- (aanschaf zonnepanelen en omvormer plus installatie). De panelen gaan zo’n 25 jaar mee, de omvormer is na 12 à 13 jaar aan vervanging toe (kosten ongeveer € 900,-). Uw klant bespaart jaarlijks zo’n € 470,- op zijn elektriciteitsrekening. Dit levert uw klant over de gehele periode een rendement op dat is te vergelijken met 6% rente op een spaarrekening. De terugverdientijd voor zonnepanelen is ongeveer 9 jaar.

Wist u trouwens dat uw klant de betaalde btw voor aanschaf en installatie kan terugvragen bij de belastingdienst? Lees hier hoe het werkt.

Milieu Centraal heeft in de berekening nog geen rekening gehouden met eventuele subsidie of btw-teruggave op aankoop en installatie van de zonnepanelen.

HR glas1

Hr++ glas:

Als je in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m2) alle ruiten vervangt door HR++ glas, geef je zo’n 240 euro per jaar minder uit aan je energierekening. De kosten voor het vervangen van het glas zijn ongeveer € 3.100,-. Milieu Centraal heeft berekend dat het vervangen van enkel glas door HR++ glas een rendement geeft dat vergelijkbaar is met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De terugverdientijd voor HR++ glas is ongeveer 13 jaar.

.

.

.

.
.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.