De hypotheek in 2019

Elk jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag de financiële plannen voor het nieuwe jaar. Wat betekent dit voor de hypotheek? Venn Hypotheken zet de wijzigingen voor 2019 op een rijtje.

Huis van geld

1. NHG-grens omhoog

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG, dan weet je zeker dat de hypotheek past bij je inkomen. Met andere woorden: je leent verantwoord, zodat je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid of scheiding, dan springt NHG bij.

Wanneer je een woning koopt met NHG, kan dit tot een bepaald aankoopbedrag. Dit bedrag is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en wordt jaarlijks herzien. In 2018 was deze grens €265.000,-. Deze grens is in 2019 verhoogd naar €290.000,-. Dit betekent dat je ook met een duurder huis in aanmerking komt voor NHG. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen mag je tot maximaal 106% van de marktwaarde lenen. Het maximale bedrag voor de hypotheek met NHG wordt dan €307.400,-.

2. NHG-premie omlaag

De zekerheid van NHG is niet gratis. Je betaalt een premie over de gehele hypotheeksom. Voorgaande jaren was deze premie 1%. In 2019 gaat de premie omlaag naar 0,9%. De bijdrage voor het afsluiten van een hypotheek met NHG komt hiermee op €2.610,- bij een maximaal leenbedrag van €290.000,-. Dat is €290,- euro goedkoper.

3. NHG voor ondernemers

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor een hypotheek met NHG zijn per 1 januari verplicht om een ‘Inkomensverklaring Ondernemer’ aan te vragen. Je kunt de verklaring aanvragen via de hypotheekadviseur. Die legt de aanvraag neer bij de verantwoordelijke instantie (op dit moment zijn er vier instanties die de verklaring opstellen). De kosten voor de Inkomensverklaring Ondernemer zijn afhankelijk van de ondernemingsvorm.

Overigens zien wij dat steeds meer geldverstrekkers de inkomensverklaring ook verplicht stellen bij hypotheekaanvragen zonder NHG. Venn Hypotheken gaat hierin mee en stelt de inkomensverklaring vanaf februari 2019 voor alle ondernemers verplicht. Hierbij accepteren wij alleen de inkomensverklaringen van VIIZ of Raadhuys. Dit biedt ons extra zekerheid, maar is ook voor ondernemers interessant. Door deze inkomensverklaring weet je jouw toetsingsinkomen. Hiermee kun je gemakkelijk een berekening maken ter indicatie hoeveel je kan lenen. Bereken het hier.

4. Maximale hypotheek in 2019

Het maximale leenbedrag is onder meer afhankelijk van de woonquote en de woningwaarde. De woonquote is een percentage van je bruto jaarinkomen dat je per jaar mag besteden aan hypotheeklasten. De verwachting is dat de inkomens in 2019 met 2,9% stijgen. Behoor jij tot de lucky ones, dan mag je in 2019 dus vermoedelijk meer lenen.

Het maximale leenbedrag op basis van de woningwaarde blijft net als vorig jaar 100%. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en de kosten voor hypotheekadvies, met eigen geld moet betalen.

Benieuwd naar wat je maximaal kan lenen? Bereken vrijblijvend jouw maximale hypotheekdrag binnen één minuut.

binnen 1 minuut

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Zo betaal je jouw verbouwing

Een verbouwing is vaak een hele uitdaging en gaat gepaard met het maken van vele keuzes. Welke keuzes je ook maakt, in de meeste gevallen lopen de kosten flink op. Hoe financier je dan toch die verbouwing? Wij hebben het antwoord: met je hypotheek. En met een beetje geluk betaal jij elke maand ook nog eens veel minder!

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.