Hypotheek voor doorstromers

Heb je een koophuis en wil je verhuizen? Als doorstromer moet je met andere zaken rekening houden dan als starter. Wij geven je aan aantal handige tips.

rijtjeshuis-gevel

Als doorstromer heb je een bestaande hypotheekvorm. Je kunt deze hypotheekvorm meenemen, maar tijden veranderen. Denk aan de rente of misschien bevalt de huidige aanbieder je niet? Een verhuizing geeft je de mogelijkheid om de hypotheekovereenkomst te ontbinden. Hiervoor betaal je doorgaans geen boete, maar dit hangt uiteraard af van de voorwaarden van de geldverstrekker. Bij Venn Hypotheken kun je boetevrij aflossen bij verhuizing.

Should I stay or should I go?

Wil je weten of het interessant (en mogelijk) is om je hypotheek mee te nemen? Dan kun je het beste contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Die weet precies waar je op moet letten en is bekend met de voorwaarden die geldverstrekkers hanteren. Het is namelijk verstandig om je niet blind te staren op de laagste rente. Een lage rente is niet per definitie het voordeligst en bovendien is de rente afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Overwaarde

Bij verkoop van je huidige woning wordt eerst de bestaande hypotheek afgelost met de opbrengst. Heb je daarna nog geld over, dan is er sprake van overwaarde. Het is doorgaans fiscaal aantrekkelijk om deze overwaarde te investeren in de nieuwe woning.

Restschuld

Het kan ook voorkomen dat de verkoop van je huidige woning minder opbrengt dan de hypotheekwaarde. Je hebt dan te maken met een restschuld. Deze restschuld is van invloed op het maximale leenbedrag voor de nieuwe woning.

Eerst verkopen, dan kopen of eerst kopen, dan verkopen?

Het is voor veel huizenbezitters een groot dilemma. Wanneer je eerst je eigen huis verkoopt en dan pas koopt voorkom je dubbele lasten. Maar de kans bestaat dat je tussentijds een andere woonoplossing moet zoeken, bijvoorbeeld omdat de nieuwe eigenaren snel hun intrek willen nemen in jouw oude woning. Het vinden van een andere, tijdelijke woonoplossing is vaak geen gemakkelijke opgave. Huurhuizen zijn schaars en je moet maar liefst twee keer in een kort tijdsbestek verhuizen. Geen pretje.

Daarnaast kan het meeverhuizen van je oude hypotheek niet onbeperkt. Dit geldt ook voor de fiscale voordelen. Wanneer je in 2019 je woning verkoopt, dan moet je uiterlijk eind 2020 een nieuwe woning aankopen.

Wanneer je eerst koopt en dan pas verkoopt bestaat het risico op dubbele lasten. Het is dan belangrijk dat je genoeg financiële ruimte hebt. Je moet bij de meeste geldverstrekkers kunnen aantonen dat je gedurende twaalf tot 24 maanden ook de maandlasten van de nieuwe hypotheek kunt blijven betalen.

Wanneer je niet over voldoende eigen financiële middelen beschikt, dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Deze kun je aanvragen wanneer de verkoopakte getekend is, op basis van de overwaarde van de oude woning. Zodra je de woning hebt verkocht, los je met de overwaarde het overbruggingskrediet af.

Anderen bekeken ook

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Zo betaal je jouw verbouwing

Een verbouwing is vaak een hele uitdaging en gaat gepaard met het maken van vele keuzes. Welke keuzes je ook maakt, in de meeste gevallen lopen de kosten flink op. Hoe financier je dan toch die verbouwing? Wij hebben het antwoord: met je hypotheek. En met een beetje geluk betaal jij elke maand ook nog eens veel minder!

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Afhankelijk van de situatie is het interessant om tussentijds af te lossen. Spaargeld op de bank levert vaak weinig op, terwijl je door aflossen profiteert van lagere hypotheeklasten. Dit is echter afhankelijk van het belastingtarief en geldt niet voor een (bank)spaarhypotheek. Raadpleeg daarom altijd een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die rekent precies uit waar en hoe voor jou

De hypotheek in 2019

Elk jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag de financiële plannen voor het nieuwe jaar. Wat betekent dit voor de hypotheek? Venn Hypotheken zet de wijzigingen voor 2019 op een rijtje.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.