Hypotheek voor doorstromers

Heb je een koophuis en wil je verhuizen? Als doorstromer moet je met andere zaken rekening houden dan als starter. Wij geven je aan aantal handige tips.

rijtjeshuis-gevel

Als doorstromer heb je een bestaande hypotheekvorm. Je kunt deze hypotheekvorm meenemen, maar tijden veranderen. Denk aan de rente of misschien bevalt de huidige aanbieder je niet? Een verhuizing geeft je de mogelijkheid om de hypotheekovereenkomst te ontbinden. Hiervoor betaal je doorgaans geen boete, maar dit hangt uiteraard af van de voorwaarden van de geldverstrekker. Bij Venn Hypotheken kun je boetevrij aflossen bij verhuizing.

Should I stay or should I go?

Wil je weten of het interessant (en mogelijk) is om je hypotheek mee te nemen? Dan kun je het beste contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. Die weet precies waar je op moet letten en is bekend met de voorwaarden die geldverstrekkers hanteren. Het is namelijk verstandig om je niet blind te staren op de laagste rente. Een lage rente is niet per definitie het voordeligst en bovendien is de rente afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Overwaarde

Bij verkoop van je huidige woning wordt eerst de bestaande hypotheek afgelost met de opbrengst. Heb je daarna nog geld over, dan is er sprake van overwaarde. Het is doorgaans fiscaal aantrekkelijk om deze overwaarde te investeren in de nieuwe woning.

Restschuld

Het kan ook voorkomen dat de verkoop van je huidige woning minder opbrengt dan de hypotheekwaarde. Je hebt dan te maken met een restschuld. Deze restschuld is van invloed op het maximale leenbedrag voor de nieuwe woning.

Eerst verkopen, dan kopen of eerst kopen, dan verkopen?

Het is voor veel huizenbezitters een groot dilemma. Wanneer je eerst je eigen huis verkoopt en dan pas koopt, voorkom je dubbele lasten. Maar de kans bestaat dat je tussentijds een andere woonoplossing moet zoeken, bijvoorbeeld omdat de nieuwe eigenaren snel hun intrek willen nemen in jouw oude woning. Het vinden van een andere, tijdelijke woonoplossing is vaak geen gemakkelijke opgave. Huurhuizen zijn schaars en je moet maar liefst twee keer in een kort tijdsbestek verhuizen. Geen pretje.

Daarnaast kan het meeverhuizen van je oude hypotheek niet onbeperkt. Dit geldt ook voor de fiscale voordelen. Wanneer je in 2019 je woning verkoopt, dan moet je uiterlijk eind 2020 een nieuwe woning aankopen.

Wanneer je eerst koopt en dan pas verkoopt bestaat het risico op dubbele lasten. Het is dan belangrijk dat je genoeg financiële ruimte hebt. Je moet bij de meeste geldverstrekkers kunnen aantonen dat je gedurende 12 tot 24 maanden ook de maandlasten van de nieuwe hypotheek kunt blijven betalen.

Wanneer je niet over voldoende eigen financiële middelen beschikt, dan heb je een overbruggingskrediet nodig. Deze kun je aanvragen wanneer de verkoopakte getekend is, op basis van de overwaarde van de oude woning. Zodra je de woning hebt verkocht, los je met de overwaarde het overbruggingskrediet af.

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Energiebespaarbudget voor het verduurzamen van je woning

Koop je een huis en wil je gebruik maken van energiebesparende voorzieningen (EBV)? Dan kom je in aanmerking voor een energiebespaarbudget (EBB). Hierbij stort je geldverstrekker geld op een bouwdepot zodat jij EBV kunt toepassen.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.