Hypotheek voor starters

Je eerste huis kopen is leuk, maar er komt veel op je af. Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek voor starters en waar moet je op letten? Wij geven je een aantal tips.

Bepaal vooraf je budget

Bereken vooraf de hoogte van je toekomstige hypotheek.  Zo weet je precies in welke prijsklasse je een huis kunt zoeken en voorkom je teleurstelling achteraf. Houd hierbij ook rekening met het feit dat je bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en de kosten voor hypotheekadvies, uit eigen zak moet betalen. Vroeger kon je deze kosten meefinancieren, maar tegenwoordig is dit niet meer mogelijk. Je mag een maximaal bedrag van 100% van de woningwaarde lenen.

Ook goed om naar te kijken is of je toekomstige huis voldoet aan de normen van NHG (Nationaal Hypotheek Garantie) om een financieel vangnet te hebben tijdens ingrijpende situaties (arbeidsongeschikheid, overlijden of relatiebreuk).

Schulden bij starters

Een minstand op je betaalrekening, een creditcard, studieschuld, leaseauto of lopende schulden zijn van invloed op de hoogte van je hypotheek, waardoor je minder kunt lenen. Breng daarom vooraf je schulden in kaart en los   eventueel schulden af. Je kunt zelf berekenen hoeveel je minder kunt lenen. Bij een schuld wordt 2% van het totale bedrag afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen.

2% aftrek op je maandlasten, dat klinkt niet veel. Maar het scheelt wel veel in wat je totaal kan lenen. Een voorbeeld: Frits heeft een bruto-inkomen van €35.000,-. Hiermee mag hij maximaal €154.662,- lenen. Daarnaast heeft hij een lening (een doorlopend krediet) van €10.000,-. Waardoor er 2% van dit bedrag (€200,-) wordt afgetrokken van wat hij kan dragen aan maandlasten. Met de nieuwe maandlast mag Frits nog maar €101.635,- lenen. Het scheelt Frits dus ruim €50.000,- in hoeveel hij mag lenen.

Vergelijk hypotheekaanbieders

Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die weet precies waar je op moet letten en is bekend met de voorwaarden die geldverstrekkers hanteren. Het is namelijk verstandig om je niet blind te staren op de laagste rente. Een lage rente is niet altijd het voordeligst en bovendien afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Huis kopen, wat nog meer?

Voor het verkrijgen van een hypotheek moet je verplicht een taxatierapport laten opstellen voor de woning die je wilt kopen. Ook een opstalverzekering is verplicht en sommige geldverstrekkers eisen een overlijdensrisicoverzekering. Houd bij de onderhandelingen met de verkoper rekening met de tijd die nodig is voor het rond krijgen van de hypotheek. Probeer bij de ontbindende voorwaarden een periode van zes tot acht weken te krijgen voor het voorbehoud van financiering.

Benieuwd of jij alleen of samen een huis kan kopen dat je voor ogen hebt? Laat je informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Zo betaal je jouw verbouwing

Een verbouwing is vaak een hele uitdaging en gaat gepaard met het maken van vele keuzes. Welke keuzes je ook maakt, in de meeste gevallen lopen de kosten flink op. Hoe financier je dan toch die verbouwing? Wij hebben het antwoord: met je hypotheek. En met een beetje geluk betaal jij elke maand ook nog eens veel minder!

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.