Bouwdepot bij bestaand huis: hoe werkt dat?

Wanneer je een woning koopt waar je nog het een en ander aan wilt klussen kan een bouwdepot interessant voor je zijn. Hiermee kun je (deels) een nieuwe keuken of badkamer financieren. Weten hoe dit werkt? Lees dan snel verder.

rijtjeshuis-gevel

Het bouwdepot wordt zowel gebruikt voor bestaande bouw (verbouw / renovatie) als voor nieuwbouw. Het bedrag voor de financiering bij bestaande bouw hangt af van de mate waarin de verbouwing bijdraagt aan de kwaliteit en dus aan de waarde van de woning. Voorbeelden zijn een nieuwe keuken, dakkapel of een uitbouw.

Verbouwingsspecificatie

De geldverstrekker stort het bedrag voor de verbouwing op een aparte rekening en van hieruit kun je (in delen) de facturen voor de verbouwing betalen. Het gereserveerde bedrag is onderdeel van de maximale hypotheek. Dit betekent dat de hypotheek inclusief bouwdepot maximaal 100% van de woningwaarde na verbouwing mag zijn.

De taxateur stelt de waarde van de woning voor en na de verbouwing vast. De waarde na verbouwing wordt bepaald op basis van de verbouwingsplannen. Hiervoor moet je een specificatie aanleveren waarop je alle kostenposten (voor zover bekend) vermeldt.

Wat mag je declareren?

Je kunt alle materiaal- en loonkosten declareren die verband houden met de verbouwing, zoals opgenomen in de verbouwingsspecificatie. Roerende zaken, zoals gereedschap en meubels, vallen niet onder het bouwdepot.

Kleine afwijkingen in het budget zijn toegestaan. Wanneer de dakkapel iets goedkoper of duurder uitvalt is dit doorgaans geen probleem. Je mag echter geen grote wijzigingen doorvoeren of verbouwingen achterwege laten. Dit heeft namelijk als risico dat de taxatiewaarde na verbouwing niet wordt gehaald. Overleg in het geval van wijzigingen altijd vooraf met de geldverstrekker.

De regels en voorwaarden voor het bouwdepot en het indienen van declaraties verschillen per geldverstrekker.

Online bouwdepot

De meeste geldverstrekkers hanteren een app of online tool voor het declareren van verbouwingsnota’s. Bij Venn Hypotheken kun je eenvoudig nota’s indienen via MijnHypotheekOnline. Je hebt dan meteen een actueel overzicht van je tegoed.

Rente en bouwdepot

Je betaalt hypotheekrente over het volledige hypotheekbedrag. Dit bedrag is inclusief de lening voor het bouwdepot. Voor het openstaande bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Bij Venn Hypotheken is deze vergoeding 1% lager dan de rente die je over de hypotheek betaalt. Dit percentage wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je aan rente kwijt bent over het bouwdepot.

Naarmate je geld opneemt uit het bouwdepot wordt de rente lager en daarmee de vergoeding steeds minder. Het verschil tussen de vergoedingsrente en de hypotheekrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Looptijd

De looptijd van het bouwdepot is bij Venn Hypotheken minimaal 1 jaar bij bestaande bouw en 1,5 jaar bij nieuwbouw. Daar bovenop kan in beide gevallen het bouwdepot verlengt worden met 6 maanden. Zit er na afloop van deze periode nog geld in het bouwdepot, dan dien je dit bedrag af te lossen op de hypotheek. Is het bedrag wat in het bouwdepot achterblijft minder dan € 5.000,- en betreft het een hypotheek zonder NHG dan wordt dit bedrag op jouw rekening overgemaakt in plaats van afgelost op de hypotheek.

Veelgestelde vragen over een bouwdepot

Je kunt nota’s heel makkelijk uploaden via mijnhypotheekonline. Hier vind je ook een actueel overzicht van je bouwdepot tegoed.

Je kunt je bouwdepot verlengen met 6 maanden. Je kunt hiervoor een verzoek indienen door een mail te sturen naar [email protected]. Vergeet niet je leningnummer te vermelden.

Je ontvangt over het tegoed van je bouwdepot een rente die gelijk is aan je (gemiddelde) hypotheekrente – 1% punt.
Voorbeeld: De rente op je lening bedraagt 2%, dan ontvang je een vergoeding van 2% verminderd met 1% = 1%.

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Energiebespaarbudget voor het verduurzamen van je woning

Koop je een huis en wil je gebruik maken van energiebesparende voorzieningen (EBV)? Dan kom je in aanmerking voor een energiebespaarbudget (EBB). Hierbij stort je geldverstrekker geld op een bouwdepot zodat jij EBV kunt toepassen.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.