Bouwdepot   3 minuten

Bouwdepot bij bestaande bouw

Die keuken uit de jaren ’70 is misschien lekker vintage, maar waarschijnlijk ga je liever voor iets nieuws. Bij de aankoop van een woning kun je verbouwingen, zoals een nieuwe keuken of badkamer, (deels) financieren via een bouwdepot.

Het bouwdepot wordt zowel gebruikt voor bestaande bouw (verbouw / renovatie) als voor nieuwbouw. Het bedrag voor de financiering bij bestaande bouw hangt af van de mate waarin de verbouwing bijdraagt aan de kwaliteit en dus aan de waarde van de woning. Voorbeelden zijn een nieuwe keuken, dakkapel of een uitbouw.

Verbouwingsspecificatie

De geldverstrekker stort het bedrag voor de verbouwing op een aparte rekening en van hieruit kun je (in delen) de facturen voor de verbouwing betalen. Het gereserveerde bedrag is onderdeel van de maximale hypotheek. Dit betekent dat de hypotheek inclusief bouwdepot maximaal 100% van de woningwaarde na verbouwing mag zijn. In het geval van energiebesparende maatregelen is dit maximaal 106%.

De taxateur stelt de waarde van de woning voor en na de verbouwing vast. De waarde na verbouwing wordt bepaald op basis van de verbouwingsplannen. Hiervoor moet je een specificatie aanleveren waarop je alle kostenposten (voor zover bekend) vermeldt.

Wat mag je declareren?

Je kunt alle materiaal- en loonkosten declareren die verband houden met de verbouwing, zoals opgenomen in de verbouwingsspecificatie. Roerende zaken, zoals gereedschap en meubels, vallen niet onder het bouwdepot.

Kleine afwijkingen in het budget zijn toegestaan. Wanneer de dakkapel iets goedkoper of duurder uitvalt is dit doorgaans geen probleem. Je mag echter geen grote wijzigingen doorvoeren of verbouwingen achterwege laten. Dit heeft namelijk als risico dat de taxatiewaarde na verbouwing niet wordt gehaald. Overleg in het geval van wijzigingen altijd vooraf met de geldverstrekker.

De regels en voorwaarden voor het bouwdepot en het indienen van declaraties verschillen per geldverstrekker.

Online bouwdepot

De meeste geldverstrekkers hanteren een app of online tool voor het declareren van verbouwingsnota’s. Bij Venn Hypotheken kun je eenvoudig nota’s indienen via MijnHypotheekOnline. Je hebt dan meteen een actueel overzicht van je tegoed.

Rente en bouwdepot

Je betaalt hypotheekrente over het volledige hypotheekbedrag. Dit bedrag is inclusief de lening voor het bouwdepot. Voor het openstaande bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Bij Venn Hypotheken is deze vergoeding 1% lager dan de rente die je over de hypotheek betaalt. Dit percentage wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je aan rente kwijt bent over het bouwdepot.

Naarmate je geld opneemt uit het bouwdepot wordt de rente lager en daarmee de vergoeding steeds minder. Het verschil tussen de vergoedingsrente en de hypotheekrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Looptijd

De looptijd van het bouwdepot is bij Venn Hypotheken minimaal 1 jaar bij bestaande bouw en 1,5 jaar bij nieuwbouw. Daar bovenop kan in beide gevallen het bouwdepot verlengt worden met 6 maanden. Zit er na afloop van deze periode nog geld in het bouwdepot, dan dien je dit bedrag aflossen op de hypotheek.

Deel via:        

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.