De hypotheek in 2019

Elk jaar presenteert het kabinet op Prinsjesdag de financiële plannen voor het nieuwe jaar. Wat betekent dit voor de hypotheek? Venn Hypotheken zet de wijzigingen voor 2019 op een rijtje.

1. NHG-grens omhoog

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG, dan weet je zeker dat de hypotheek past bij je inkomen. Met andere woorden: je leent verantwoord, zodat je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven. Wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid of scheiding, dan springt NHG bij.

Wanneer je een woning koopt met NHG, kan dit tot een bepaald aankoopbedrag. Dit bedrag is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en wordt jaarlijks herzien. In 2018 was deze grens €265.000,-. Deze grens is in 2019 verhoogd naar €290.000,-. Dit betekent dat je ook met een duurder huis in aanmerking komt voor NHG. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen mag je tot maximaal 106% van de marktwaarde lenen. Het maximale bedrag voor de hypotheek met NHG wordt dan €307.400,-.

2. NHG-premie omlaag

De zekerheid van NHG is niet gratis. Je betaalt een premie over de gehele hypotheeksom. Voorgaande jaren was deze premie 1%. In 2019 gaat de premie omlaag naar 0,9%. De bijdrage voor het afsluiten van een hypotheek met NHG komt hiermee op €2.610,- bij een maximaal leenbedrag van €290.000,-. Dat is €290,- euro goedkoper.

3. NHG voor ondernemers

Ondernemers die in aanmerking willen komen voor een hypotheek met NHG zijn per 1 januari verplicht om een ‘Inkomensverklaring Ondernemer’ aan te vragen. Je kunt de verklaring aanvragen via de hypotheekadviseur. Die legt de aanvraag neer bij de verantwoordelijke instantie (op dit moment zijn er vier instanties die de verklaring opstellen). De kosten voor de Inkomensverklaring Ondernemer zijn afhankelijk van de ondernemingsvorm.

Overigens zien wij dat steeds meer geldverstrekkers de inkomensverklaring ook verplicht stellen bij hypotheekaanvragen zonder NHG. Venn Hypotheken gaat hierin mee en stelt de inkomensverklaring vanaf februari 2019 voor alle ondernemers verplicht. Hierbij accepteren wij alleen de inkomensverklaringen van VIIZ of Raadhuys. Dit biedt ons extra zekerheid, maar is ook voor ondernemers interessant. Door deze inkomensverklaring weet je jouw toetsingsinkomen. Hiermee kun je gemakkelijk een berekening maken ter indicatie hoeveel je kan lenen. Bereken het hier.

4. Maximale hypotheek in 2019

Het maximale leenbedrag is onder meer afhankelijk van de woonquote en de woningwaarde. De woonquote is een percentage van je bruto jaarinkomen dat je per jaar mag besteden aan hypotheeklasten. De verwachting is dat de inkomens in 2019 met 2,9% stijgen. Behoor jij tot de lucky ones, dan mag je in 2019 dus vermoedelijk meer lenen.

Het maximale leenbedrag op basis van de woningwaarde blijft net als vorig jaar 100%. Dit betekent dat je alle bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en de kosten voor hypotheekadvies, met eigen geld moet betalen.

Maximale hypotheek berekenen

Benieuwd naar wat je maximaal kunt lenen? Bereken vrijblijvend jouw maximale hypotheek via onze rekentool. De uitkomst van deze hypotheekberekening is een indicatie. Wil je een berekening op maat? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Deel via:        

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.