Algemene Voorwaarden   2 minuten

Hypotheek voor starters

Je eerste huis kopen is leuk, maar er komt veel op je af. Hoe werkt het aanvragen van een hypotheek en waar moet je op letten? Wij geven je een aantal tips.

Bepaal vooraf je budget

Bereken vooraf hoeveel je kunt lenen. Zo weet je precies in welke prijsklasse je een huis kunt zoeken en voorkom je teleurstelling achteraf. Houd hierbij ook rekening met het feit dat je bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en de kosten voor hypotheekadvies, zelf moet betalen. Vroeger kon je deze kosten meefinancieren, maar nu niet meer. Je mag een maximaal bedrag van 100% van de woningwaarde lenen.

Bereken hier eenvoudig hoeveel jij kunt lenen.

Schulden

Een minstand op je betaalrekening, een creditcard, leaseauto of lopende schulden zijn van invloed op het hypotheekbedrag, waardoor je minder kunt lenen. Breng daarom vooraf je schulden in kaart en los — indien mogelijk — eventuele schulden af. Je kunt zelf berekenen hoeveel je minder kunt lenen. Bij een schuld wordt 2% van het totale bedrag afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen.

2% aftrek op je maandlasten, dat klinkt niet veel. Maar het scheelt wel veel in wat je totaal kan lenen. Een voorbeeld: Frits heeft een bruto-inkomen van €35.000,-. Hiermee mag hij maximaal €154.662,- lenen. Daarnaast heeft hij een lening (een doorlopend krediet) van €10.000,-. Waardoor er 2% van dit bedrag (€200,-) wordt afgetrokken van wat hij kan dragen aan maandlasten. Met de nieuwe maandlast mag Frits nog maar €101.635,- lenen. Het scheelt Frits dus ruim €50.000,- in hoeveel hij mag lenen.

Vergelijk hypotheekaanbieders

Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die weet precies waar je op moet letten en is bekend met de voorwaarden die geldverstrekkers hanteren. Het is namelijk verstandig om je niet blind te staren op de laagste rente. Een lage rente is niet altijd het voordeligst en bovendien afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Huis kopen, wat nog meer?

Voor het verkrijgen van een hypotheek moet je verplicht een taxatierapport laten opstellen voor de woning die je wilt kopen. Ook een opstalverzekering is verplicht en sommige geldverstrekkers eisen een overlijdensrisicoverzekering. Houd bij de onderhandelingen met de verkoper rekening met de tijd die nodig is voor het rond krijgen van de hypotheek. Probeer bij de ontbindende voorwaarden een periode van zes tot acht weken te krijgen voor het voorbehoud van financiering.

Heb je al een koophuis? Lees dan onze blog ‘Hypotheek voor doorstromers’.

Deel via:        

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.