Je woning en de belastingaangifte

Vanaf 1 maart is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen over het jaar 2018. Waar moet u op letten? Wat verandert er als je een huis hebt en welke aftrekposten kan je gebruiken?

Hypotheekrenteaftrek
Voor je hypotheeklening betaal je rente. Hoeveel rente je over je hypotheek in 2018 hebt betaald kan je vinden op de jaaropgave 2018 op MijnHypotheekOnline (per 15 februari 2019). Je mag de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekken.

De belangrijkste voorwaarde is dat het geleende bedrag gebruikt is voor de aanschaf of het financieren van je hoofdverblijf. Wanneer je geleend geld gebruikt voor een huis dat niet je hoofdverblijf is, bijvoorbeeld als je een woning verhuurt, dan moet je dit gedeelte opgeven in box 3.

Heb je in 2018 een huis gekocht? De volgende kosten mag je eenmalig aftrekken:

  • Taxatiekosten die gemaakt zijn om een hypotheek te krijgen.
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Let op dat de notariskosten die gemaakt worden voor de koopakte niet aftrekbaar zijn!
  • Betaalde afsluitkosten (borgtocht) voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • Betaalde vergoeding voor vervroegd aflossen.
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van een koop-/aanneemovereenkomst.
  • Hypotheekadvieskosten.

Als je vorige woning nog niet is verkocht, dan mag je de hypotheekrente van deze lening ook aftrekken. Dit mag voor een periode van ruim 3 jaar: de aftrek geldt gedurende het jaar van leeg te koop zetten en de daaropvolgende drie jaar.

Ben je een nieuwe woning aan het bouwen? Ook dan mag je dubbele rente aftrekken. De in aanbouw zijnde woning moet in het jaar van aankoop of de daaropvolgende drie jaar dan je hoofdverblijf worden. Voor de woning waarin je niet woont, hoef je geen eigenwoningforfait aan te geven.

Heb je de woning met winst verkocht?
Verkoop je de woning voor een hoger bedrag dan de eigenwoningschuld die je nog hebt? Dan maak je dus winst op de verkoop: dit noemen ze overwaarde.  Als je deze overwaarde inbrengt in je nieuwe woning (dus minder leent). Dan is je nieuwe hypotheeklening volledig aftrekbaar. Besteed je de overwaarde op een andere manier, dan kan je de betaalde rente over dit deel van je hypotheeklening niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Huis met verlies verkocht
Heb je tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 je huis met verlies verkocht? Dan mag je de rente van een eventuele restschuldfinanciering maximaal vijftien jaar aftrekken van je inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2018 heb je geen recht meer op renteaftrek.

Een overzicht van alle aftrekposten vind je op de site van de belastingdienst.

Deel via:        

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.