Je woning en de belastingaangifte

In maart is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen over het afgelopen jaar. Waar moet je op letten? Wat verandert er als je een huis hebt en welke aftrekposten kan je gebruiken? Lees snel verder en wordt geen dief van je eigen portemonee.

Hypotheekrenteaftrek

Voor je hypotheeklening betaal je rente. Hoeveel rente je over je hypotheek het afgelopen jaar hebt betaald kan je vinden op je jaaropgave die je krijgt van je geldverstrekker. Je mag de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekken.

De belangrijkste voorwaarde is dat het geleende bedrag gebruikt is voor de aanschaf of het financieren van je hoofdverblijf. Wanneer je geleend geld gebruikt voor een huis dat niet je hoofdverblijf is, bijvoorbeeld als je een woning verhuurt, dan moet je dit gedeelte opgeven in box 3.

Huis gekocht

Heb je in het afgelopen jaar een huis gekocht? De volgende kosten mag je eenmalig aftrekken:

  • Taxatiekosten die gemaakt zijn om een hypotheek te krijgen.
  • Notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte. Let op dat de notariskosten die gemaakt worden voor de koopakte niet aftrekbaar zijn!
  • Betaalde afsluitkosten (borgtocht) voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • Betaalde vergoeding voor vervroegd aflossen.
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van een koop-/aanneemovereenkomst.
  • Hypotheekadvieskosten.

Als je vorige woning nog niet is verkocht, dan mag je de hypotheekrente van deze lening ook aftrekken. Dit mag voor een periode van ruim 3 jaar: de aftrek geldt gedurende het jaar van leeg te koop zetten en de daaropvolgende drie jaar.

Ben je een nieuwe woning aan het bouwen? Ook dan mag je dubbele rente aftrekken. De in aanbouw zijnde woning moet in het jaar van aankoop of de daaropvolgende drie jaar dan je hoofdverblijf worden. Voor de woning waarin je niet woont, hoef je geen eigenwoningforfait aan te geven.

Heb je de woning met winst verkocht?

Verkoop je de woning voor een hoger bedrag dan de eigenwoningschuld die je nog hebt? Dan maak je dus winst op de verkoop: dit noem je overwaarde.  Als je deze overwaarde inbrengt in je nieuwe woning (dus minder leent). Dan is je nieuwe hypotheeklening volledig aftrekbaar. Besteed je de overwaarde op een andere manier, dan kan je de betaalde rente over dit deel van je hypotheeklening niet aftrekken van de inkomstenbelasting.

Huis met verlies verkocht

Heb je je huis met verlies verkocht? Dan mag je de rente van een eventuele restschuldfinanciering maximaal vijftien jaar aftrekken van je inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2018 heb je geen recht meer op renteaftrek. Een overzicht van alle aftrekposten vind je op de site van de belastingdienst.

Heb je nog meer vragen over je woning, hypotheek en andere vraagstukken? Bekijk alle veelgestelde vragen en vind het antwoord dat je zoekt.

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Energiebespaarbudget voor het verduurzamen van je woning

Koop je een huis en wil je gebruik maken van energiebesparende voorzieningen (EBV)? Dan kom je in aanmerking voor een energiebespaarbudget (EBB). Hierbij stort je geldverstrekker geld op een bouwdepot zodat jij EBV kunt toepassen.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.