Geplaatst op 02-05-2018

Groene tuin met weinig onderhoud?

Een mooie weelderige tuin. Dat willen we allemaal. Veel tijd besteden aan onderhoud van de tuin dat wil bijna niemand. Wij vroegen ons af “Is een groene, weelderige tuin met weinig onderhoud wel mogelijk?”

Het antwoord is “Ja!” Hierbij een aantal handvatten:

  1. De belangrijkste tip: investeer in onderhoudsvriendelijke planten met een lange bloeitijd of sierwaarde. Hieronder vind je een lijstje. Let er ook op dat de planten en bomen in de winter hun blad behouden. Zo ziet de tuin er ook in de winter mooi uit en je hoeft dus geen bladeren te rapen.
  2. Varieer in je tuin met diverse planten om een mooie samenhang te krijgen. Denk aan leilindes voor de hoogte, heesters voor het volume en bodembedekkers voor de opvulling. De lengte- en breedtewerking zorgt ervoor dat de tuin groter lijkt. En de hoge bomen/planten zorgen tevens voor privacy. Kies ervoor de planten bij elkaar te zetten. Grote groepen van dezelfde planten zijn makkelijker te onderhouden. Als je op de lege plekken bodembedekkers plant, dan laat je weinig ruimte voor onkruid.
  3. Veel tegels lijkt handig, maar dat is het meestal niet. Er kan (veel) onkruid groeien tussen de voegen en ze kunnen een groene aanslag krijgen. Om dit te voorkomen kan je de tegels laten impregneren en kiezen voor een speciale voeg waar geen onkruid in kan kiemen. En vergeet natuurlijk het anti-worteldoek niet.

Onderhoudsvriendelijke planten

Struiken:
Kleinbladige sering (Syringa microphylla Sarcococca), vlinderstruik (Buddleja davidii), Krentenboompje (Amelanchier), Skimmia, Hertshooi (Hypericum Hortensia), Hydrangea.

Planten:
Schoenlappersplant (Bergenia), siergrassen, Tongvaren (Asplenium scolopendrium asplenium), Hedera.

Bodembedekkers:
Schaduwkruid (Pachysandra terminalis), Goudaardbei Waldsteinia ternata. Kruiptijm (Thymus praecox), Steenbreek (Saxifraga), Sedum (vetkruid), kleine maagdenpalm (Vinca minor), Dwergmispel (Cotoneaster).

Deel via: