Woonplanten 2019

In 2019 staat er maandelijks een hippe plant(ensoort) centraal. Wij geven tips hoe je ze kan combineren in jouw woonstijl! Natuurlijk betekent dit niet dat je alle planten maandelijks moet vervangen, integendeel, verzorg ze en aan het einde van dit jaar heb jij een huis vol met mooie, weelderige planten en bloemen die helemaal in zijn.

1. Januari - Kentia

De Kentia-palm (Howea Forsteriana) vindt zijn oorsprong op een eiland dat gelegen is tussen Australië en Nieuw Zeeland: Lord Howe Island (vernoemd naar de ontdekker). De allereerste Kentia-zaden werden in het jaar 1870 naar Engeland gebracht, waarna de Kentia daar al snel een populaire kamerplant werd.

De Kentia houdt van constant vochtige grond. Geef daarom regelmatig kleine beetjes water.

Geeft je interieur meteen een warmere en meer gezellige uitstraling, doordat de plant vrij groot, weelderig, vol en mooi groen is. Zet meerdere Kentia's bij elkaar (of combineer met andere tropische planten uit deze lijst) voor een echte botanische sfeer in huis!

2. Februari - Varens

Varens behoren tot de groep vaatplanten. Vaatplanten zijn landplanten met vaatbundels; een transportsysteem voor water. De plant haalt met wortels water uit de grond of uit het water, of wortels ontbreken. De meeste soorten varens hebben een wortelstok; een ondergrondse kruipende stengel. Er zijn ook varianten die met stengels een ‘nepstam’ vormen, waardoor het net bomen lijken.

Er zijn duizenden verschillende soorten varens, en ze komen over de hele wereld voor. In regenwouden vind je varens in overvloed.

Thuis zijn varens ook nog eens heel handige planten, want ze zuiveren de lucht, zijn makkelijk te onderhouden en zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Ideale plant! Geef ‘m voldoende direct daglicht, vochtige grond (niet in het hart van de plant gieten) en af en toe een keer met de plantenspuit besproeien. Deze plant is daarom overigens ideaal om in een vochtige ruimte te houden, zoals de badkamer of keuken. Hang ‘m ook gerust op, het is decoratief en de bladeren krijgen zo alle ruimte!

kentia woonplanten 2019
Kentia
Varen

3. Maart - Potlelie

Er zijn meer dan honderd soorten lelies, en ze behoren allemaal tot de kruidachtige planten.

De potlelie staat graag op een lichte plaats in huis. Van april tot oktober mag hij ook buiten staan. Houd de grond wel vochtig, zorg dat deze niet uitdroogt. Geeft de plant geen bloemen meer? Plant ‘m op een zonnige plek in de tuin, dan komt ‘ie het jaar erop weer gewoon terug! De bollen zijn namelijk goed bestand tegen vorst.

Stuifmeel van een meeldraad op je kleding? Geen zorgen, veeg het af, leg het kledingstuk met de vlek in de zon en deze verdwijnt… letterlijk als sneeuw voor de zon!
Let overigens wel op met huisdieren, deze planten zijn voornamelijk voor katten zeer schadelijk.

De lelies geven je interieur een boost met kleur en weelde. En de potlelie is eens wat anders dan een bosje snijbloemen in een vaas, die in vergelijking maar kort blijven staan.

4. April - Begonia

Er zijn meer dan duizend soorten begonia’s, wat deze plant een van de omvangrijkste geslachten in de plantenwereld maakt. Oorspronkelijk komen ze voor in warme, vochtige en bosrijke gebieden. Wist je dat er zelfs klimmende varianten zijn van de begonia?

Voor de meeste soorten geldt dat ze het beste op een half-beschaduwde plek en in matig tot vochtige grond kunnen staan. Belangrijk is dat de grond goed doorlatend is.

Voor je interieur is er voor ieder wat wils, een diversiteit aan kleuren, bloemen, soorten blad, grootte en zelfs variatie in hoe lang ze meegaan (indien goed verzorgd natuurlijk).

Potlelie
Begonia

5. Mei - badkamerplanten

Er zijn een aantal soorten planten die specifiek in vochtige ruimtes goed gedijen, zoals in de badkamer. Voor deze maand mei zijn er 4 soorten in het bijzonder geselecteerd, namelijk:

  • Tillandsia
  • Ficus pumila (Kruipende ficus of Dwergficus)
  • Adiantum (Venushaar)
  • Spathiphyllum (Lepelplant)

Deze planten houden van een vochtige omgeving, zuiveren de lucht en/of hebben (nagenoeg) geen wortels en onttrekken daarom (overtollig) vocht uit de lucht.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plantjes ook voldoende daglicht zien. Zet ze dus niet in een badkamer die overdag volledig donker blijft.

Naast de zuiverende werking, geven deze planten je badkamer een botanische sfeer. Planten in de badkamer geven een natuurlijk tintje en geven jou een meer ontspannen gevoel.

6. Juni - Zonnebloem

Zonnebloemen. Ze zijn beroemd en bekend van een schilderij, en zelfs als je niets met bloemen of planten hebt, ken je deze bloem wel bij naam. En je hebt waarschijnlijk weleens zonnebloempitten gegeten.

De plant vindt zijn oorsprong in Noord- en Midden-Amerika en werd 3.000 jaar geleden al gehouden door de oorspronkelijke bewoners van die gebieden.

Wist je dat de zonnebloem op zonnige dagen, als hij nog niet tot bloei is gekomen, overdag met de zon meedraait en ‘s avonds altijd weer naar het oosten gericht staat? Als de bloem eenmaal bloeit staat hij ‘vast’ naar het oosten gericht, zowel overdag als ‘s nachts.

De plant kan zo’n 3,5 meter hoog worden, in uitzonderlijke gevallen zelfs 5 meter! Ze bloeien van juli tot oktober.

Zet ze als snijbloemen in een vaas of als vaste plant in pot. En combineer met verschillende soorten voor een speels effect. Ook kan je de kleur afstemmen met accessoires of een contrasterend kleurtje op de wand; zoals donkerblauw.

Badkamerplanten
Zonnebloem

7. Juli - Monstera

Deze plant is al een tijdje populair in Nederland. Een inheemse, tropische plant die van oorsprong voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. De naam is Latijns voor ‘monsterlijk’ of ‘abnormaal’, vanwege de ongewone vorm en natuurlijke gaten die in de bladeren van de plant gevormd worden.

De plant heeft luchtwortels waarmee de plant zich vastklampt en omhoog kan klimmen, maar deze luchtwortels kunnen ook de grond in als extra ondersteuning.

Je hebt geen groene vingers nodig voor deze plant. Hij is makkelijk in onderhoud en zuivert ook nog eens de lucht. Ideaal!

8. Augustus - Vleesetende planten

Je hebt ze vast weleens in een tuincentrum gespot, plantjes met ‘zakjes’ of een soort ‘mond’ waar kleine insecten bij in de val lopen en worden opgegeten, nou ja… verteerd. Naast voedingstoffen uit de bodem, haalt deze soort z’n voedingstoffen uit kleine insecten en spinnen. Best handig tegen muggen bijvoorbeeld!

In het bijzonder staan de volgende 4 varianten centraal voor deze maand, namelijk:

  • Venusvliegenval
  • Sarracenia
  • Drosera
  • Nepenthes

Oorspronkelijk komen vleesetende planten voor in moerasachtige gebieden. Ze komen overal ter wereld in de natuur voor, zelfs in België en Nederland!

Zet ze thuis op een zonnige plek met voldoende water. Zorg wel voor zacht water (bijv. regenwater), anders gaan de wortels rotten. Er mag gerust een paar centimeter water in de bak staan. Plantenvoeding is niet nodig; ze vangen zelf hun eten!

O ja, ze bijten niet ;).

Monstera
Vleesetende plant

9. September - Grootbladige Ficus

In de woonkamer bekend als kamerplant, in de keuken om de vrucht: de vijg. Er zijn zo’n 750 soorten van deze plant. De oorsprong van deze plant ligt in voornamelijk tropische gebieden.

Zorg dat de grond van de Ficus altijd licht vochtig is, zonder dat de wortels in het water staat. Ook heeft de plant voldoende zonlicht nodig, liefst zo’n 5 uur direct zonlicht per dag.

In je woonkamer geven de grote bladeren meteen een rijk en groen resultaat, hoewel de plant er in diverse formaten is. Zet ‘m in een mooie pot of bijvoorbeeld in een mand.

10. Oktober - Cymbidium

Deze orchidee-soort komt vaker voor in het najaar, de winter en het voorjaar. Maar we zien 'm ook in de tropische gebieden, afhankelijk van het soort.

De Cymbidium is vooral herkenbaar aan het grasachtige blad, waarmee hij zich ook onderscheidt van andere orchideeën-soorten.

Zet ‘m niet in het directe zonlicht, maar op een lichte schaduwplaats. Niet teveel water geven; om de zeven of negen dagen is prima. Als de luchtvochtigheid in huis laag is, mag je ‘m wel een beetje met water besproeien.

Deze plant en z’n weelderige bloemen geven je interieur een tropisch uiterlijk, vooral samen met de Potlelies uit maart (mits die nog leven :). Kies een mooie kleur bij jouw interieur uit en denk goed na over waarin je de plant zet voor een maximaal effect.

Ficus
Cymbidium

11. November - Calathea

De Calathea komt van oorsprong voor in de Amerikaanse tropische gebieden, denk aan: Brazilië, Columbia en Nicaragua. De plant kent tientallen soorten. Er zijn varianten met bladeren in grote ronde vormen, tot aan lange puntige bladeren. Vaak is er op de bladeren een soort tekening te zien van strepen en vlekken in patronen. Veel varianten hebben ook diverse kleuren blad, zoals paars, donker- en lichtgroen, grijs of zelfs roze; ook vaak in kleurcombinaties.

Hoe mooi de plant en zijn getekende bladeren is, zo moeilijk is hij ook in onderhoud. Zet ‘m op een lichte, tochtvrije plek in huis, maar niet in direct zonlicht. De luchtvochtigheid dient vrij hoog te zijn en de grond mag niet uitdrogen, maar ook niet te vochtig blijven, want dan gaan de wortels rotten. Als je het goed doet, geeft hij steeds nieuw blad!

Wist je dat de bladeren van de Calathea ‘s avonds sluiten en ‘s ochtends weer openen?

12. December - Kerstster

Hoe kan het ook anders..?! December is de maand van de Kerstster! Maar, waar komt de plant eigenlijk vandaan? En waarom draagt ‘ie die naam?

De plant komt van oorsprong uit Mexico, evenals de naam. Die komt van een Mexicaanse legende die als volgt gaat:

Het arme kind Pepita, dat geen cadeau kon kopen om op kerstnacht aan Christus te geven, plukte enkele onkruiden in de wegberm en maakte er een klein boeket van. Het kind was verteld dat een nederige, maar liefdevol gegeven gift aanvaardbaar was in de ogen van God. In de kerk begon het boeket te bloeien met rode en groene bloemen en de kerkelijke gemeente beschouwde dit als een kerstwonder. Vanaf dat moment werd de kerstster in Mexico Flores de Noche Buena genoemd.

Sommige mensen denken dat de kerstster giftig is, maar dat is niet waar.

Houdt van een lichte plek in huis, maar tijdens de bloei liever geen direct zonlicht. Zorg voor voldoende vocht(ige lucht), let dus op de droge lucht van de verwarming.

Calathea
Kerstster

Dit waren alle trendy planten van 2019. Elke soort kan ingepast worden in jouw interieur: de grootte, de kleur, het aantal, en natuurlijk de pot maken het plaatje. 

Uit deze selectie zien we een duidelijke trend qua plantensoort, de overgrote meerderheid van de genoemde planten zijn namelijk tropische soorten. De botanische trend houdt dus nog altijd stand en dat vinden wij helemaal prima! Planten maken je huis gezelliger, geven gezonde lucht af en er is altijd wel een soort die bij jou past!

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, Intratuin, mooiwatbloemendoen.

Benieuwd of je dat leuke huis op de hoek kunt kopen? Bereken dan zelf eenvoudig je maximale hypotheek of laat je vrijblijvend informeren door een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Meer wooninspiratie...

5 tips voor een stijlvolle woonkamer inrichting

Voor het inrichten van je woonkamer indeling heb je wat creativiteit en interieur ideeën nodig. Of het nu gaat om een grote of kleine woonkamer. We geven je 5 handige tips voor een perfecte woonkamer inrichting.

De mooiste tegels voor in de badkamer

Tegels zijn een belangrijk onderdeel in je badkamer. Zo hebben badkamertegels veel invloed op de sfeer in de ruimte en geven ze een persoonlijke touch aan je interieur.

Van zandvlakte naar droomtuin

Je droomhuis is eindelijk klaar, maar de tuin lijkt nog op de Sahara. Bekijk welk tuintype bij jouw past en laat je inspireren voor jouw droomtuin.

Toilet inspiratie? 5 tips voor meer sfeer op je toilet

Het toilet: een ruimte die vaak wat kleiner is en lastig stijlvol in te richten. Daarom 5 tips om je toilet sfeervoller in te richten, zodat je er altijd op je gemak bijzit!

5x kledingkast: welke soort past in jouw slaapkamer?

Het efficiënt indelen van je slaapkamer is vaak een hele uitdaging met een kledingkast. Lees deze tips over de soorten kledingkasten en laat je inspireren.

5 tips voor een kindvriendelijke keuken

Koken met kinderen? Veiligheid voorop! Zorg met deze 5 tips voor een kindvriendelijke keuken, zodat het een gezellige en veilige plek is voor iedereen.

Badkamer inspiratie: 7x een vrijstaande badkuip

Genieten van een goed boek, een muziekje of intens genieten van de rust? Met een badkuip geniet je van een spa-moment gewoon bij jou thuis. Laat je inspireren!

Slaapkamer met open badkamer: praktisch en stijlvol!

Steeds vaker zie je een open badkamer en slaapkamer ineen. Praktisch en stijlvol. Lees in deze blog hoe je deze hotelervaring ervaart, gewoon bij jou thuis.

Zo kies je de perfecte keukenopstelling

Bij het kopen van een nieuwe keuken maak je veel keuzes, zo ook over de keukenopstelling. Kom erachter welke opstelling het beste in jouw huis past.

Zo verbouw je de zolder tot stijlvolle slaapkamer

Je zolder: de opslagplek van je huis. Met een slimme indeling profiteer je van extra ruimte en een waardestijging van je huis. Lees hier de tips!

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.