Geplaatst op 08-02-2019

Liefde in je interieur; Valentijnsdag!

Valentijnsdag, de een vindt het commercieel, de ander is lichtelijk gekwetst als ’ie geen uiting van waardering of liefde krijgt.

Er is veel te doen rondom Valentijnsdag. Evenementen, de winkels vol met lieflijke artikelen en vergeet de valentijnskaarten niet. Deze dag is voor iedereen en ieder vult ‘m in zoals gewenst. Denk aan een eerste date, een verkering die je specifiek op deze dag wilt bezegelen, een relatie die je even wat meer liefde wilt inblazen, een reden om een ruzietje goed te maken met je partner of vraag je partner op deze dag zelfs ten huwelijk. Het kan allemaal! Jong, oud, jongen, meisje, homo, hetero, blank tot bruin en iedereen daartussen.

Voordat we de wooninspiratie voor Valentijnsdag doorspitten, nemen we je even mee in waar deze dag eigenlijk vandaan komt. We duiken kort in de geschiedenis! Nou ja… ‘oude legendes’.

Afb. 1 - Sint-Valentijn en zijn discipelen, bron: Wikipedia.

Afb. 1 – Sint-Valentijn en zijn discipelen, bron: Wikipedia.

Volgens de ‘Legenda aurea’ (een verzameling heiligenlevens en kerkelijke feesten) werd Sint-Valentijn om zijn geloof vervolgd en ondervraagd door keizer Claudius II. De keizer probeerde Valentijn met doodsbedreigingen over te halen tot het Romeinse geloof. Valentijn weigerde dit en probeerde juist de keizer te bekeren, waardoor hij ter dood veroordeeld werd.

De avond voordat Valentijn geëxecuteerd zou worden, schreef hij de eerste “valentijnskaart”, aan de blinde dochter van een cipier. Ondertekend met “Van jouw Valentijn”. Toen de dochter de brief ontving, kon ze weer zien en het briefje lezen.

Goed, er is niet echt een eenduidig historisch verhaal, maar de legende gaat wel over liefde, en dat is toch het belangrijkste aan deze dag.

Laten we overgaan tot hoe je Valentijnsdag in je interieur laat terugkomen! Hieronder 8 manieren om de liefde in huis te halen (of een zetje te geven).

1. Begin bij de voordeur

Bron: decoration724

Versier je voordeur met een krans gemaakt van (of met) hartjes. Het leukt niet alleen je voordeur op, ook voorbijgangers kunnen de versiering zien en geïnspireerd raken. Bovendien kan jouw partner nog even omdraaien als hij/zij per ongeluk iets vergeten is die dag…

2. Versier je huis met lieflijke details en verschillende vormen

Bron: glaminati

Veel mensen hebben tegenwoordig wel een houten rekje, stalen kastje of ander object dat je kunt opleuken met versiering of decoratie. Denk aan een slinger met roze en rode franjes, letters (bijv. ‘LOVE’) en niet te vergeten: bloemen!

3. Versier de tafel voor het avondeten

Bron: stylemepretty

Een Valentijnsdiner is natuurlijk leuk bij een goed restaurant, maar wat is nu romantischer dan koken voor je geliefde of andersom: je geliefde die voor jou kookt. Dek de tafel daarom met leuke servetten, een bloemetje, kaarsjes, hartjes en misschien een paar kaartjes met lieve quotes erop. Wees creatief!

4. Kussens en kleden

Bron: rstyle.me

Zacht, warm en romantisch, met kussens in rood of roze ziet je zitbank er meteen fleurig uit voor Valentijnsdag. Voeg er een mooi kleed aan toe met een leuke print, passend in het thema, en je bent helemaal klaar voor een avondje Netflixen met je liefde.

5. Tussendoortjes

Bronnen: acloreinteriors (links) en magnoliabakery (rechts)

Het avondeten komt natuurlijk pas aan het einde van Valentijnsdag. Leuk, maar zonde om zo lang te moeten wachten. Maak dus alvast wat tussendoortjes om op Valentijnsdag aan je geliefde te kunnen meegeven! Denk aan koekjes (wellicht met sarcastische teksten, als dat jullie humor is 😉 of een overheerlijke cupcake.

6. Samen relaxen

Bron: society19

Heb je aan het einde van een succes- en liefdevolle Valentijnsdag zin om samen te relaxen? Verras jouw wederhelft met een warm bad, aangekleed in, uiteraard, Valentijn-stijl!

7. Een mooie foto op originele wijze

Bron: Lifestyleandglamour

Verras jouw geliefde (of doe jezelf een cadeau) met een mooie foto van jullie samen, verschillende foto’s in een collage of gewoon iets heel anders; bijvoorbeeld het kunstwerk waar jullie op de eerste date samen naar hebben staan kijken of elkaar misschien wel de eerste zoen gaven… laat je creativiteit de vrije loop! Dit kan heel goed op een IXXI.

8. Last but not least

Bron: homystyle

Vergeet je Valentijnskaart niet, want hoe goed je het huis ook versiert of hoe lekker je ook kookt… zonder Valentijnskaartje is het net niet helemaal af. Denk maar aan de legende; misschien was de dochter van de cipier niet letterlijk blind, maar blind voor de liefde, voordat ze de kaart van haar (Sint-)Valentijn kreeg.

Deel via: