Geplaatst op 06-03-2019

How to: maak je eigen moodboard

Je ziet ze weleens: moodboards. Wij helpen je stap voor stap met het maken van jouw eigen professionele interieur moodboard. Als je van plan bent om je interieur grondig aan te pakken, je aan de vooravond van een grote verbouwing staat of als je simpelweg wat wilt experimenteren, lees dan zeker verder! 

Stap 1 — Social brainstorm

Houd een ‘social brainstorm’. Daarmee bedoelen we het zoeken van interieurfoto’s op social media zoals Pinterest of Instagram. Sla alles op wat je mooi vindt. Denk op dit moment nog niet na over praktische zaken, kosten of andere zogenaamde ‘idea killers’. Een brainstorm is bedoeld om mogelijkheden in kaart te brengen.

moodboard maken wonen en interieur

Hoe meer je de belemmeringen loslaat, des te creatiever en geïnspireerder je gaandeweg raakt. Zie je een grote ontvangsthal in een villa, met een dubbele marmeren trap en een plant van drie meter hoog — terwijl jouw eigen hal nog geen vier vierkante meter groot is? Geen zorgen, het gaat nu om wat je mooi vindt en de stijlen die jou aanspreken. Op dit moment is alles mogelijk!

Stap 2 — Waar begin je en wat pak je aan?

Het is van groot belang om te weten welke ruimte je gaat aanpakken en wat je met die ruimte van plan bent. Ga je een heel huis (opnieuw) inrichten? Of wil je één ruimte of verdieping aanpakken? Elke ruimte in je huis heeft namelijk een andere functie, maar ook elke ruimte in je huis is multifunctioneel. Soms wil je een ‘Netflix & chill’ plaats in je woonkamer, terwijl je de avond ervoor een borrel hebt georganiseerd in je woonkamer voor je vrienden.

moodboard maken wonen en interieur keuken marmer

Bron: dietervandervelpen

Denk vooral ook heel praktisch; houd je van koken? Dan is de keuken een belangrijke plek. Kook je vaak met kruiden, zoals kurkuma? Een wit marmeren blad is in dat geval heel riskant. Heb je kinderen of huisdieren? Neem al deze nuttige informatie mee in je aanpak. Misschien is een glazen salontafel mooi, maar iets minder kindvriendelijk.

Stap 3 — Materialen, kleuren en structuren

Als je professioneel over je interieur gaat nadenken, kom je erachter dat je zult werken met verschillende materialen. Ieder materiaal heeft z’n eigen structuur en kleurmogelijkheden. Marmer voelt natuurlijk heel anders aan dan hout of stof. De afwisseling van materialen en structuren maakt je interieur rijk en levendig.

moodboard maken wonen en interieur goud

Houd je van goud, zwart, wit of metaal? Of juist niet? Keuze alom! Bron: bocadolobo

Denk eens na over welke materialen je waar wilt gebruiken. Wil je een eettafel van walnotenhout? Een marmeren salontafel en een velours stof op je bank? Of wil je liever een lederen bank, glazen eettafel en stalen deuren?

Wat dacht je van kleuren en tinten? Ben je iemand die van felle kleuren houdt, aardetinten of pastelkleuren? Houd je van goud, zwart, wit of metaal? Of juist niet? Keuze alom!

Stap 4 — Staaltjes, objecten en voorbeelden

Als je dat inzichtelijk hebt, ga dan eens op pad om staaltjes te verzamelen. Vraag daar gerust naar in winkels, want zij helpen je meestal graag. Als je de staaltjes verzamelt, let dan ook op de juiste kleurstellingen. Neem de andere staaltjes mee naar een (woon)winkel, zodat je een goede vergelijking kunt maken. Interieur-adviseurs kunnen dan ook beter met je meedenken.

moodboard maken wonen en interieur

Bron: terrazzoideas

Vind je de kleur van een bepaald soort fruit of plant mooi? Heb je al een kleur verf gekocht of heb je een sfeerfoto gezien die je als voorbeeld wil gebruiken? Voeg die elementen gerust aan je verzameling toe!

Vergis je overigens niet in waarvan je allemaal staaltjes nodig hebt. Meubels zijn belangrijk, maar de volgende zaken zijn minstens zo belangrijk voor de sfeer van de ruimte:

  • Gordijnen/jaloezieën (of andere raambekleding)
  • Vensterbanken
  • Vloer (hout, gietvloer, vloerbedekking, etc.)
  • Behang (of andere wandbekleding)
  • etc.

Houd ook rekening met de grootte van de staaltjes. Als je bijvoorbeeld een moodboard met voornamelijk bruintinten maakt, maar je wil een contrasterende kleur als accent inzetten (voor kussens, een vaas of stoeltje), maak dat staaltje dan niet te groot in vergelijking met de rest. Anders zal het teveel overheersen in je moodboard. De elementen moeten dus (ongeveer) in de juiste verhouding zijn. Anders maak je van een accent een uitgangspunt.

Stap 5 — Maak een compositie

Als je genoeg inspiratie hebt opgedaan via social media, je in woonwinkels bent geweest voor staaltjes, advies hebt gekregen en praktische zaken in overweging hebt genomen, maak dan een compositie.

Hoe doe je dat? Het gaat erom dat er een mooi geheel ontstaat. Mooi is niet alles, het is ook functioneel. Zo zie je namelijk of de kleuren, materialen en structuren bij elkaar passen. Leg alles dicht bij elkaar, zodat het elkaar overlapt; je meubels staan immers ook óp je vloer en je kast staat ook tégen de muur, in je interieur is er letterlijk overlap.

Als je klaar bent met je compositie, kijk dan eens rustig naar het geheel. Is het te licht? Te donker? Is alles heel glad of juist heel ruw? Passen alle kleuren bij elkaar? Ziet het geheel er rijk en levendig uit? Of eerder saai en leeg? Voeg nog eens wat andere elementen toe of wissel ze.

Heb je een goede mix samengesteld? Ben je tevreden? Maak dan een duidelijke foto. Twijfel je? Maak dan foto’s van verschillende composities. Als je de compositie kunt laten liggen, kun je er gedurende een aantal dagen eens opnieuw naar kijken. Spreekt het je nog steeds aan? Zie je andere dingen dan de dag ervoor? Laat het op je inwerken en als je zeker bent dat het helemaal goed is, dan is jouw moodboard af en klaar voor gebruik!

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van composities voor moodboards:

moodboard maken wonen en interieur

Bron: vllginteriordesign

De gele poeder op de foto hierboven is een goed voorbeeld van een accentkleur.

Op de foto hieronder is de ondergrond overheersend, dit zal dus eerder de vloer van de aan te pakken ruimte worden, in plaats van een accent dat ergens in terugkomt.

moodboard maken wonen en interieur

Bron: Toptegel

moodboard maken wonen en interieur

Bron: pulpdesignstudios

Kom je er zelf niet helemaal uit? Of is het helemaal gelukt, maar wil je graag aan de slag met een professionele interieur stylist? Neem dan eens contact op met Grego design. Zij kunnen je zeker verder helpen met het professioneel vormgeven van jouw interieur!

Deel via: