Geplaatst op 07-05-2019

Voorjaarsschoonmaak! 5 opbergtips voor je huis

Langere dagen, warmere temperaturen: het is lente! En wie lente zegt, zegt ‘voorjaarsschoonmaak’. Het hele huis krijgt een grondige schoonmaakbeurt. Een uitgelezen kans om je spullen slim op te bergen. Geen rondslingerende post of speelgoed, maar alles netjes opgeborgen. Doe je voordeel met deze 5 slimme opbergtips voor meer rust in je huis!

1. Een vaste opbergplek

De belangrijkste tip wat opruimen betreft: geef spullen een vast plekje in huis. Rust in huis én in je hoofd creëer je door alle spullen altijd op dezelfde plaats op te bergen.

Je voorkomt ook dat je niet meer weet waar je iets hebt neergelegd. “Schat, heb jij m’n sleutels gezien?” of urenlange zoektochten naar dat ene voordeelpasje zijn zo verleden tijd!

2. Kies voor multifunctionele meubels

Opbergtips-Venn

Bron: vtwonen

Bij het kopen van meubels denk je er misschien niet direct aan, maar het is slim om te kiezen voor meubels met opbergmogelijkheden.

Kies bij het kopen van een kast voor een zo hoog mogelijk exemplaar. Hoe hoger de kast bij het plafond komt, hoe meer opbergruimte. Zo verlies je geen ruimte. En wat dacht je van een salontafel met lades? Alleen al ideaal om afstandsbedieningen uit het zicht te leggen.

Heb je niet veel bergruimte? Maak dan zeker gebruik van functionele meubelstukken. Denk aan een bed waar lades onder passen of benut de ruimte onder je trap optimaal door er een kast in te maken. Nog leuker: een opbergkist voor speelgoed die tegelijkertijd dient als bureautje! Je moet er een beetje creatief voor zijn, maar er is een heleboel mogelijk.

Ben je handig en wil je inspiratie voor leuke DIY-projecten? Op ons Pinterest-bord staat vast ook iets voor jou!

3. Rangschikken maar!

Boeken-Opbergtips-Venn

Bron: roomed.nl

Heb je een vitrinekast of een open boekenkast? Dit zijn kasten waar je veel in kwijt kunt. Helaas kunnen ze erg rommelig ogen.

In een open kast is het belangrijk dat spullen geordend liggen, want je ziet ze altijd. Hoe krijg je hier rust in? Door juist van deze spullen een eyecatcher te maken! Rangschik de boeken in de kast op kleur. Van rommelige opbergplek naar een stijlvol kunstwerkje op zich.

Voor een vitrinekast geldt hetzelfde. Sorteer spullen op kleur en rangschik soort bij soort. Heb je veel losse spullen? Cluster ze! Dit doe je door ze samen op een dienblad of in een mand te leggen.

4. Maak optimaal gebruik van je keuken

Keuken-opbergtips-Venn

Bron: zohohome

Overvolle keukenkastjes? We herkennen het! Keukens zijn te klein… of hebben wij gewoon teveel spullen? 😉 In ieder geval: er zijn slimme tips om jouw keuken opgeruimd te houden.

Heb je bijvoorbeeld weleens aan de achterwand van de keuken gedacht? Met een plank boven je aanrecht kun je veel kruiden, potjes of keukengerei kwijt. Deel daarnaast de bestaande opbergruimte slim in. Zo zijn er bakken met vakjes die precies in je lades passen. Zo sorteer je spullen en creëer je meer ruimte.

Hetzelfde geldt voor alle andere losse elementen. Van zakken chips tot kruiden: geef iedere soort een eigen bak of trommel. Je zult merken dat er een hoop ruimte en rust ontstaat.

Wil je meer specifieke tips voor een kleine keuken? Die hebben we ook voor je!

5. Doen al jouw spullen er nog toe?

Geen echte opbergtip, maar wel een handige tip voor een opgeruimd huis: Ga per kamer na welke spullen je weg kunt gooien. Wellicht zie je dingen die je al tijden niet of te weinig hebt gebruikt. Deze spullen nemen onnodig ruimte in beslag. Door hier met een frisse blik naar te kijken, kom je wellicht tot nieuwe inzichten.

Hecht je toch emotionele waarde aan bepaalde spullen? Nu je er toch mee bezig bent, kun je ze direct op een efficiënte plek opbergen!

Deel via: