Geplaatst op 19-08-2019

Zo kies je de perfecte keukenopstelling

Het kopen van een keuken is een grote investering waarbij je veel keuzes maakt. Zo ook over de keukenopstelling. Kom er in deze blog achter welke keukenopstelling het beste in jouw huis past.

L-vormige keukenopstelling

De L-keuken (ook wel ‘hoekkeuken’) is een populaire keukenopstelling. Deze keukenopstelling heeft relatief een groot werkblad en veel kastruimte. Om te voorkomen dat je onnodig veel loopt, plaats je de kookplaat en de spoelbak schuin tegenover elkaar. Keukenspullen opbergen? De hoek van je keuken is ideaal om spullen op te bergen of om wat decoratie toe te voegen. Opgeruimd staat netjes!

Veel keukenspullen, maar weinig opbergruimte? Lees deze 7 tips voor meer ruimte in je keuken

Rechte keukenopstelling

Heb jij een smallere ruimte voor je keuken? Dan is een rechte keukenopstelling (ook wel ‘lineaire opstelling’) de perfecte oplossing. Zoals de naam het al zegt: alle kasten en keukenapparaten staan op één lijn waardoor de ruimte optimaal benut wordt. Zo heb je alles binnen handbereik. Vergis je niet in de prijs! Ook een ‘simpele’ rechte keuken kost al snel duizenden euro’s.

Opstelling met (kook)eiland/bar

Een kookeiland is nog altijd populair. Vaak in combinatie met een rechte of L-vormige keukenopstelling met een losstaand keukenblok. Om tijdens het koken gezellig een praatje te maken met de visite, zijn hoge krukken aan het eiland ideaal. Zo is het keukeneiland een centraal middelpunt van je woonkeuken.

Je eiland ook gebruiken om op te koken? Denk vooraf goed na over het aansluiten van leidingen en het eventueel plaatsen van een afzuigkap.

U-vormige keukenopstelling

Heb je twee of drie wanden in de keuken? Dan is een U-opstelling een goede oplossing. In deze keuken heb je enorm veel opbergruimte en een groot werkblad. Deel de keuken gemakkelijk in met verschillende hoeken, zoals een koffie- of kookhoek. Ruimte over? Plaats een bargedeelte, waaraan je samen kunt genieten van een heerlijke maaltijd.

Eettafel in je woonkeuken? Lees de trends voor eetkamerstoelen!

Parallel keukenopstelling

Een parallelkeuken heeft twee rechte keukenblokken die tegenover elkaar staan. Kies je voor twee keukenblokken met blad, of één rechte keuken met een hoge kastenwand? Let wel op de ruimte tussen de twee keukenblokken. Houd deze minimaal 120 cm breed. Tip: plaats het kook- en spoelgedeelte aan één zijde.

G-vormige keukenopstelling

Eén van de grotere keukenopstellingen en gebaseerd op de U-keuken, met een extra uitbouw aan de open kant (ook wel ‘schiereiland’). Door de vorm van een G-keuken heb je alles binnen handbereik. Niet veel woningen zijn geschikt voor een G-keuken. De opstelling neemt namelijk veel ruimte in.

Is jouw woning te klein voor het realiseren van een droomkeuken? Dan is het plaatsen van een uitbouw misschien een optie. Lees hoe je dit (deels) financiert via een bouwdepot bij bestaande bouw.

Deel via: