Hoe ontwerp je jouw droomhuis?

Ben jij van plan om je eigen droomhuis te ontwerpen? Zó wordt het huis precies waar je al jaren van droomt! Wij leggen in dit artikel uit waar je rekening mee moet houden.

Bepaal je budget

Het is natuurlijk belangrijk om eerst een stuk grond uit te zoeken. Waar ga je jouw droomhuis op laten bouwen? Bereken vervolgens wat je maximaal kunt en wil lenen. De realisatie van jouw droomhuis moet natuurlijk worden gefinancierd. Van daaruit kun je verdere beslissingen maken. Zo beslis je bijvoorbeeld het afwerkniveau (keuze van materialen). Daarmee kun je een vierkante meters wensenpakket koppelen. Hiermee krijg je inzicht in de totale prijs. Bereken ook altijd 10% onvoorziene kosten. Dan heb je altijd een kleine extra voor het geval dat de kosten iets hoger oplopen.

Maak een moodboard

Doe inspiratie op! Maak een lijstje van jouw wensen. Verzamel vervolgens goede voorbeelden van sfeer en inrichtingsoplossingen die jou aanspreken. Je kunt zoeken in tijdschriften, reclamefolders, op het internet, winkels of in andere huizen bij vrienden. Plak alle plaatjes op een a4 of maak een bord op Pinterest aan. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van jouw droomwensen en wordt het één mooi geheel.

Bepaal het aantal kamers en de grootte

Stel je wensenpakket (globaal) samen. Bepaal hoe veel ruimtes jij wilt in je huis en hoe groot deze moeten zijn. Aan de hand daarvan kun je ongeveer inschatten hoe groot jouw huis in zijn geheel dient te worden.

Kavelindeling

Maak de keuze waar je huis komt te staan en aan welke kant je tuin komt en wil je een schuur of garage? Waar komt de voorkeur en de achterdeur? Wil je een oprit? Heb je meerdere verdiepingen in je huis? Bepaal in grote lijnen hoe je huis eruit ziet.

Globale indeling

Maak een ontwerp van de globale indeling van je woning. We raden je aan om rekening te houden met de zoninval, de intimiteitsgradiënt, de relatie met de buitenruimte (je tuin) en het uitzicht vanuit de ruimtes op de (directe) omgeving. Het is ook belangrijk om een goede doorloop te hebben van de ene naar de andere ruimte.

Kamer ontwerp

Beslis vervolgens in hoofdlijnen welke activiteiten in welke ruimte plaatsvinden, hoe de relatie is met de andere ruimtes, welke vorm ze krijgen en de grootte. Werk vervolgens de ruimtes tot in meer detail uit. Denk er bijvoorbeeld aan hoe hoog het plafond moet zijn, zithoeken en eventuele ingebouwde kasten. Daarnaast is het belangrijk om de relatie van binnen en buiten vorm te geven. Waar komen de ramen? Waar plaats je de deuren?

Droomhuis bouwen. Bouwtekeningen.
Droomhuis bouwen. Bouwtekeningen.

Materialen en kleuren

Bepaal met welke materialen en kleuren je gaat werken. Dit wordt de basis van jouw droomhuis. Doe dit voor binnen in het huis, en ook voor de buitenkant van het huis.

Technische uitwerking

Ga je de uitwerking zelf maken? We raden je aan goed te overwegen om een architect in te zetten. Op architectenweb.nl kun je per provincie zoeken naar architecturenbureaus. Je kunt daar ook gelijk voorbeelden bekijken van hun werk en projecten. Zo doe je ook meteen inspiratie op voor je eigen huis!

Is het ontwerp van je huis af? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een aannemer die ervoor zorgt dat het ontwerp van de architect die jouw droomhuis heeft geschetst, werkelijkheid wordt. Je kunt één of meerdere aannemers benaderen en offertes opvragen. Vraag of je architectenbureau (of je omgeving) tips heeft voor aannemers voor particuliere bouw. We raden je in ieder geval aan om ervoor te zorgen dat de aannemer in de offerte een afbouwgarantie toepast of over een insolventieverzekering beschikt. Als de aannemer tijdens de bouw failliet gaat, dan wordt jouw huis in ieder geval afgebouwd voor de afgesproken prijs. Controleer tot slot of de aannemer aangesloten is bij een van deze garantie-instituten: Woningborg, SWK, of BouwGarant.

Wil je jouw eigen huis bouwen? Lees dan eens het artikel Bouwdepot bij nieuwbouw. Hierin lees je meer over het financieren van jouw droom huis. Of laat je vrijblijvend adviseren door een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Delen

The AddToAny Share Buttons plugin is not activated

Meer wooninspiratie...

5 tips voor een stijlvolle woonkamer inrichting

Voor het inrichten van je woonkamer indeling heb je wat creativiteit en interieur ideeën nodig. Of het nu gaat om een grote of kleine woonkamer. We geven je 5 handige tips voor een perfecte woonkamer inrichting.

De mooiste tegels voor in de badkamer

Tegels zijn een belangrijk onderdeel in je badkamer. Zo hebben badkamertegels veel invloed op de sfeer in de ruimte en geven ze een persoonlijke touch aan je interieur.

Van zandvlakte naar droomtuin

Je droomhuis is eindelijk klaar, maar de tuin lijkt nog op de Sahara. Bekijk welk tuintype bij jouw past en laat je inspireren voor jouw droomtuin.

Toilet inspiratie? 5 tips voor meer sfeer op je toilet

Het toilet: een ruimte die vaak wat kleiner is en lastig stijlvol in te richten. Daarom 5 tips om je toilet sfeervoller in te richten, zodat je er altijd op je gemak bijzit!

5x kledingkast: welke soort past in jouw slaapkamer?

Het efficiënt indelen van je slaapkamer is vaak een hele uitdaging met een kledingkast. Lees deze tips over de soorten kledingkasten en laat je inspireren.

5 tips voor een kindvriendelijke keuken

Koken met kinderen? Veiligheid voorop! Zorg met deze 5 tips voor een kindvriendelijke keuken, zodat het een gezellige en veilige plek is voor iedereen.

Badkamer inspiratie: 7x een vrijstaande badkuip

Genieten van een goed boek, een muziekje of intens genieten van de rust? Met een badkuip geniet je van een spa-moment gewoon bij jou thuis. Laat je inspireren!

Slaapkamer met open badkamer: praktisch en stijlvol!

Steeds vaker zie je een open badkamer en slaapkamer ineen. Praktisch en stijlvol. Lees in deze blog hoe je deze hotelervaring ervaart, gewoon bij jou thuis.

Zo kies je de perfecte keukenopstelling

Bij het kopen van een nieuwe keuken maak je veel keuzes, zo ook over de keukenopstelling. Kom erachter welke opstelling het beste in jouw huis past.

Zo verbouw je de zolder tot stijlvolle slaapkamer

Je zolder: de opslagplek van je huis. Met een slimme indeling profiteer je van extra ruimte en een waardestijging van je huis. Lees hier de tips!

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.