Steeds meer starters kiezen voor aflossingsvrij

Geplaatst op 13-04-2021

In de markt zien we steeds meer starters die kiezen voor een hypotheek met een aflossingsvrij deel. Ondanks dat ze hierdoor het recht op een deel van de belastingaftrek verliezen. De reden: starters verkiezen flexibiliteit boven renteaftrek.

Flexibiliteit boven renteaftrek

Pascale Prins, distributiemanager bij Venn Hypotheken ziet een duidelijke trend: “Veel starters kiezen er tegenwoordig voor om de maandlasten laag te houden ook als ze hierdoor over de gehele looptijd hogere rentekosten hebben”. Cijfers uit HDN laten zien dat in 2020 ruim 25% van de starters met een Niet-NHG lening koos voor een aflossingsvrij component. In 2021 is dit percentage opgelopen naar ruim 30%.
Prins: “Aanleiding van deze trend is ongetwijfeld de lage rente. Daarnaast betaalt een klant bij Venn Hypotheken voor een aflossingsvrij deel dezelfde rente als voor een annuïtair deel. Een snel rekensommetje laat zien dat de maandlasten van een aflossingsvrij deel van € 175.000,- bijna € 400,- lager zijn t.o.v. een annuïtair deel. Terwijl het voordeel wat klanten hebben van de renteaftrek minimaal is; de lagere maandlasten ‘kosten’ de klant slechts enkele tientjes per maand”.

Snel aflossen

Klanten kunnen tot 50% van de woningwaarde financieren met een aflossingsvrij deel. Ze kunnen er voor kiezen om dit deel af te lossen aan het einde van de looptijd of tussentijds. “Bij Venn Hypotheken mag je 15% per kalenderjaar boetevrij aflossen. In tegenstelling tot veel andere geldverstrekkers rekenen wij met een percentage van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van het leningdeel. Hierdoor kunnen klanten sneller een specifiek deel aflossen als ze dat willen” vertelt Prins. “Tussentijds aflossen kan bovendien heel eenvoudig met iDEAL op ons zelfservice portal”.

Toekomst onduidelijk

Een andere reden voor het grotere aandeel aflossingsvrije hypotheken onder starters is de onzekerheid over de duur van de renteaftrek. Ook verwachten starters in de toekomst vaak een hoger inkomen en een stijging van de waarde van de woning. Prins: “Of een aflossingsvrije hypotheek voor elke starter verstandig is, dat denk ik niet, maar voor velen kan het wel uitkomst bieden om maandelijks net even wat meer financiële ruimte te hebben om fijn te leven”.

Een goede start met Venn Hypotheken

Jouw klanten die voor het eerst een hypotheek aangaan, moeten heel wat keuzes maken. Hoeveel gaan ze lenen, hoe lang gaan ze de rente vastzetten en welke risico’s zijn er? Venn Hypotheken zorgt voor een goede start!