Energiebesparende maatregelen die je voor € 10.000 kunt realiseren

Geplaatst op 02-08-2023

Waar moet je aan denken als je jouw huis wilt verduurzamen en energie wilt besparen? Als je in je huis aan de slag wilt met energiebesparende maatregelen, zijn er diverse mogelijkheden. Zo kun je je energieverbruik zo laag mogelijk houden en energie zo duurzaam mogelijk opwekken. In deze blog geven we je een aantal quick wins die je met een relatief lage investering kunt behalen.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope manier om stappen te zetten richting besparen. Door je spouwmuren te isoleren, trek je je woning eigenlijk een warme jas aan. Hierdoor bespaar je energie én verhoog je het wooncomfort. Spouwmuurisolatie levert al gauw een energiebesparing op van € 600 per jaar. Je hebt deze investering in ongeveer 3 jaar terugverdiend. De kosten van spouwmuurisolatie zijn relatief laag en de jaarlijkse besparing hoog. Hierdoor is het laten installeren van spouwmuurisolatie een erg goede investering.

  Oppervlakte gevel Kosten
Tussenwoning 40 m2 € 750
Hoekwoning 110 m2 € 750
Vrijstaande woning 145 m2 € 750

Vloerisolatie

Vloerisolatie is een populaire vorm van isolatie, omdat het een grote invloed heeft op het comfort van je woning. Je bespaart gemiddeld 10-20% op je energiekosten én je hebt nooit meer koude voeten. Deze investering heeft een terugverdientijd van ongeveer 4-7 jaar.

De kosten van een vierkante meter vloerisolatie liggen ongeveer tussen de € 20 en € 35. Dit is de prijs inclusief het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Deze prijs hangt natuurlijk af van de totale oppervlakte, de bereikbaarheid van de kruipruimte en het type isolatiemateriaal. We kunnen je wel een schatting geven van wat vloerisolatie voor jouw woningtype zou gaan kosten.

Woningtype Gemiddelde prijs
Appartement € 1.250
Tussenwoning € 1.375
Twee-onder-één-kap € 1.500
Vrijstaande woning € 1.950

Dakisolatie

Met dakisolatie bespaar je veel energie en dus geld. Maar er zijn meer voordelen dan alleen energiebesparing. Met een geïsoleerd dak voelt je huis prettiger aan. Ook stoot je minder broeikasgassen uit, omdat je minder gas verbruikt. Goed voor het klimaat dus!

Voor het aanbrengen van dakisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van je woning. Als je het schuine dak zelf isoleert zijn de kosten laag: je betaalt alleen het materiaal. Maar óók als je de dakisolatie laat aanbrengen door een bedrijf, is het een goede besteding van je geld.

Met dakisolatie bespaar je al gauw € 700 per jaar op je energierekening. Deze investering heeft een terugverdientijd van 5 tot 7 jaar.

  Kosten (uitbesteden) Subsidie Netto kosten Besparing gas per jaar Besparing geld per jaar
Isoleren schuin dak (verwarmde zolder) € 4.500 € 1.900 € 2.500 800 m3 € 800
Isoleren schuin dak (onverwarmde zolder € 4.500 € 1.900 € 2.500 450 m3 € 350
Isoleren zoldervloer (onverwarmde zolder € 900 € 350 € 550 450 m3 € 450
Isoleren plat dak € 3.200 € 1.300 € 1.900 700 m3 € 700
energiebesparende maatregelen HR glas

Glasisolatie

Glasisolatie is vooral interessant als je nog geen dubbel glas hebt in je woning. Wanneer je dan dubbel glas laat installeren kun je veel winst behalen. De overgang van HR glas naar HR++ glas zal minder impact hebben. De kosten van isolatieglas hangen af van de grootte van jouw woning, het type isolatieglas dat je aanschaft en de ruitverdeling.

Ook maakt het uit of alleen het glas vervangen moet worden, of dat de kozijnen ook aan vervanging toe zijn. De kosten voor glasisolatie zijn relatief gezien wel iets hoger, je betaalt gemiddeld ongeveer 80 euro per vierkante meter. De kosten voor isolerend glas plaatsen zijn ongeveer € 160/m2. Met het vervangen van enkel glas door HR++ glas bespaar je € 300,- per jaar. 

Zonnepanelen

Als je huis goed geïsoleerd is, is de volgende stap om zelf energie op te wekken. Dit kun je doen met zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je zelf 100% duurzame energie op voor jouw woning. Hiermee bespaar je gemiddeld € 600 aan energie per jaar. Zonnepanelen worden tegenwoordig steeds goedkoper én efficienter. Ze hebben een lange levensduur van minstens 25 jaar en je hebt ze binnen 10 jaar terugverdiend. 

energiebesparende maatregelen zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn in de laatste acht jaar 63% lager geworden. Een paneel kost tussen de € 270 en € 480. Panelen met een hoger vermogen zijn vaak wat duurder, maar leveren op termijn ook meer op. Een zonnestroomsysteem van 10 panelen inclusief omvormer en installatie kost gemiddeld
€ 4.600. Hoe groter het systeem, hoe goedkoper. 

Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden die zorgen voor een lagere energierekening. Vraag eenvoudig deskundig advies aan van een energie adviseur, zodat je zeker weet dat je investeert in de juiste maatregelen. Kun je dit niet uit eigen middelen betalen? Geen probleem! Je kunt bij ons energiebesparende maatregelen meefinancieren met je hypotheek door middel van Gemakkelijk Groen. Je kunt dit meenemen bij het afsluiten van je Venn hypotheek of op een later moment eenvoudig toevoegen via MijnHypotheekOnline, zonder tussenkomst van een notaris.

Krijg een indicatie van jouw maximale leenbedrag met onze bereken tool

Bereken leenbedrag

Neem de volgende stap: maak een afspraak bij een onafhankelijke adviseur bij jouw in de buurt

terug