Geplaatst op 09-10-2019

5 tips voor een kindvriendelijke keuken

Kinderen zijn vaak te vinden in de keuken: meekijken tijdens het koken, de keukenkastjes afstruinen voor iets lekkers of knutselen aan de eetkamertafel. Gevaren zitten in een klein hoekje! Maak met deze 5 tips een kindvriendelijke keuken, zodat jouw keuken een gezellige en veilige plek wordt voor iedereen.

Tip 1: veilig koken met inductie

Door te koken op inductie maak jij de keuken al een stuk veiliger voor grijpgrage kinderen. In tegenstelling tot andere warmtebronnen, koelt een inductiekookplaat snel af. Nog een voordeel van koken op inductie: wanneer je een pan verwijderd van de kookplaat schakelt deze automatisch uit.

Je kookplaat nog veiliger maken? Gebruik dan de kinderbeveiliging op je kookplaat. Zo wordt de kans dat kinderen zich verbranden een stuk kleiner.

Tip 2: gevaarlijke spullen achter slot en grendel

Scherpe voorwerpen, schoonmaakmiddelen of breekbare spullen: stuk voor stuk voorwerpen waar je niet wilt dat kinderen bij kunnen. Plaats daarom kinderslotjes op keukenkasten en -lades, zodat kinderen niet de kans krijgen om deze (gevaarlijke) voorwerpen te pakken. Heb je hoge kasten? Berg dan de spullen daarin op zodat je zeker weet dat kinderen er niet bij kunnen.

Meer ruimte in je keuken? Bekijk deze 7 tips voor een efficiënte keukeninrichting!

Tip 3: oven op veilige hoogte

In veel keukenopstellingen vind je de oven onder het fornuis. Makkelijk om de taart of ovenschotel in de gaten te houden. Hierdoor kunnen ook kleine kinderen gemakkelijk bij de oven en is de kans groot dat zij hun handjes verbranden. Plaats daarom de oven op armhoogte, zodat kinderen geen kans hebben om zonder toezicht in de oven te kijken. Pluspunt: als volwassene hoef je niet meer te bukken om je overheerlijke ovenschotel uit de oven te pakken. Win-win!

Tip 4: veilige keukenafwerking

Wanneer kinderen kruipen of beginnen met lopen zien zij geen gevaren. Scherpe hoeken van keukenbladen of grepen van een keuken zijn dan gevaarlijke situaties. Oplossing: plaats hoekbeschermers op je keuken om kinderen te beschermen. Wanneer je een nieuwe keuken koopt, denk dan aan een kidsproof keukenontwerp: een greep loze keuken of één met rond afgewerkte keukengrepen.

Gevaren ervaren als kind? Kruip op je knieën door de keuken. Zo kijk je door de ogen van een peuter of kleuter en zie je waar gevaren op de loer liggen.

Tip 5: plek voor kinderen in keuken

Naast dat het belangrijk is dat een keuken veilig is, is het ook belangrijk dat het een gezellige en liefdevolle ruimte is. Een plek om samen met kinderen te genieten van het koken van jouw specialiteiten. Zet kinderen aan een barretje aan je keuken of aan de eettafel, zo heb je kinderen dicht bij je. Gezellig om te kletsen en houd je ze eenvoudig in de gaten.

Nieuwe keuken kopen? Zo kies je de perfecte keukenopstelling!

Deel via: