Geplaatst op 27-09-2018

Hoe ontwerp je jouw droomhuis?

Ben jij van plan om je eigen droomhuis te ontwerpen? Zó wordt het huis precies waar je al jaren van droomt! Wij leggen in dit artikel uit waar je rekening mee moet houden.

Bepaal je budget

Het is natuurlijk belangrijk om eerst een stuk grond uit te zoeken. Waar ga je jouw droomhuis op laten bouwen? Bereken vervolgens wat je maximaal kunt en wil lenen. De realisatie van jouw droomhuis moet natuurlijk worden gefinancierd. Van daaruit kun je verdere beslissingen maken. Zo beslis je bijvoorbeeld het afwerkniveau (keuze van materialen). Daarmee kun je een vierkante meters wensenpakket koppelen. Hiermee krijg je inzicht in de totale prijs. Bereken ook altijd 10% onvoorziene kosten. Dan heb je altijd een kleine extra voor het geval dat de kosten iets hoger oplopen.

Maak een moodboard

Doe inspiratie op! Maak een lijstje van jouw wensen. Verzamel vervolgens goede voorbeelden van sfeer en inrichtingsoplossingen die jou aanspreken. Je kunt zoeken in tijdschriften, reclamefolders, op het internet, winkels of in andere huizen bij vrienden. Plak alle plaatjes op een a4 of maak een bord op Pinterest aan. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van jouw droomwensen en wordt het één mooi geheel.

Droomhuis bouwen. Bouwtekeningen.

Bron: pixabay

Bepaal het aantal kamers en de grootte

Stel je wensenpakket (globaal) samen. Bepaal hoe veel ruimtes jij wilt in je huis en hoe groot deze moeten zijn. Aan de hand daarvan kun je ongeveer inschatten hoe groot jouw huis in zijn geheel dient te worden.

Kavelindeling

Maak de keuze waar je huis komt te staan en aan welke kant je tuin komt en wil je een schuur of garage? Waar komt de voorkeur en de achterdeur? Wil je een oprit? Heb je meerdere verdiepingen in je huis? Bepaal in grote lijnen hoe je huis eruit ziet.

Globale indeling

Maak een ontwerp van de globale indeling van je woning. We raden je aan om rekening te houden met de zoninval, de intimiteitsgradiënt, de relatie met de buitenruimte (je tuin) en het uitzicht vanuit de ruimtes op de (directe) omgeving. Het is ook belangrijk om een goede doorloop te hebben van de ene naar de andere ruimte.

Kamer ontwerp

Beslis vervolgens in hoofdlijnen welke activiteiten in welke ruimte plaatsvinden, hoe de relatie is met de andere ruimtes, welke vorm ze krijgen en de grootte. Werk vervolgens de ruimtes tot in meer detail uit. Denk er bijvoorbeeld aan hoe hoog het plafond moet zijn, zithoeken en eventuele ingebouwde kasten. Daarnaast is het belangrijk om de relatie van binnen en buiten vorm te geven. Waar komen de ramen? Waar plaats je de deuren?

Materialen en kleuren

Bepaal met welke materialen en kleuren je gaat werken. Dit wordt de basis van jouw droomhuis. Doe dit voor binnen in het huis, en ook voor de buitenkant van het huis.

Droomhuis bouwen. Bouwtekeningen.

Bron: pixabay

Technische uitwerking

Ga je de uitwerking zelf maken? We raden je aan goed te overwegen om een architect in te zetten. Op architectenweb.nl kun je per provincie zoeken naar architecturenbureaus. Je kunt daar ook gelijk voorbeelden bekijken van hun werk en projecten. Zo doe je ook meteen inspiratie op voor je eigen huis! Is het ontwerp van je huis af? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een aannemer die ervoor zorgt dat het ontwerp van de architect die jouw droomhuis heeft geschetst, werkelijkheid wordt. Je kunt één of meerdere aannemers benaderen en offertes opvragen. Vraag of je architectenbureau (of je omgeving) tips heeft voor aannemers voor particuliere bouw. We raden je in ieder geval aan om ervoor te zorgen dat de aannemer in de offerte een afbouwgarantie toepast of over een insolventieverzekering beschikt. Als de aannemer tijdens de bouw failliet gaat, dan wordt jouw huis in ieder geval afgebouwd voor de afgesproken prijs. Controleer tot slot of de aannemer aangesloten is bij een van deze garantie-instituten: Woningborg, SWK, of BouwGarant.

___________________________________________________________________________

Ga jij jouw eigen droomhuis bouwen? Heel veel succes en plezier met dit bijzonder project! Klik hier voor meer inspiratie.

 

Deel via: