Tariefklassen

NHG: 1 tariefklasse

Heeft u een lening met Nationale Hypotheek Garantie, kijk dan in de kolom NHG en de door u gewenste rentevastperiode voor het rentetarief. Er is 1 tariefklasse voor NHG.

Niet-NHG: verschillende tariefklassen

Venn Hypotheken heeft voor niet-NHG leningen vier tariefklassen. De verhouding tussen de hoogte van uw hypotheek en de marktwaarde van uw woning bepaalt in welke tariefklasse de lening valt. Hoe hoger uw hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde van uw woning, hoe hoger de tariefklasse en hoe meer rente u betaalt. De waarde van uw woning zoals vastgesteld in een taxatierapport, noemen wij de marktwaarde.

Voorbeeld:

U koopt een huis zonder NHG met een getaxeerde marktwaarde van € 200.000,-.
U vraagt een hypotheek van € 195.000,-. De tariefklasse van uw hypotheek is: € 195.000 / € 200.000 x 100= 97,5% = t/m 100% marktwaarde

Op de datum dat wij jouw hypotheekaanvraag ontvangen, wordt het rentetarief bepaald aan de hand van het dan geldende renteblad. Je ontvangt de rente die hoort bij de tariefklasse die voor jouw lening van toepassing is. Deze rente staat in het kredietvoorstel.

Als het rentetarief lager is op de datum dat je lening passeert bij de notaris, ontvang je deze lagere rente en geldt voor jou het renteblad van die betreffende datum. Je ondertekent bij de notaris gewoon de akte met de hypotheekrente uit het kredietvoorstel. Je ontvangt enkele dagen later een brief waarin wij bevestigen welke rente wij aanhouden.

Op de datum dat je rentetarief wordt bepaald (datum hypotheekaanvraag of datum passeren hypotheek passeert), leggen wij alle tariefklassen en bijbehorende rentes voor je hypotheek vast in een renteblad. We maken als het ware een ‘foto’ van de rentetabel. Dit renteblad is van toepassing tijdens de door jouw gekozen rentevastperiode.

Als je lening tijdens de rentevastperiode in een andere tariefklasse valt door bijvoorbeeld automatische rentedaling of wijziging van de marktwaarde van je woning, dan kun je op de ‘foto’ van het renteblad per leningdeel zien welke rente voor jouw van toepassing is.

Je rentetarief wordt per leningdeel vastgelegd. Heb je meerdere leningdelen, kan het zijn dat verschillende ‘foto’s’ van rentetabellen voor jouw van toepassing zijn omdat we de rente per leningdeel bepalen. In ons rentearchief vind je een overzicht van alle rentebladen.

Voorbeeld:

Je hebt een lening van € 200.000,- die valt in de tariefklasse 95% t/m 100%

  • Een deel aflossingsvrij van € 75.000 met een rentevastperiode van 10 jaar
  • Een deel annuïtair van € 125.000 met een rentevastperiode van 20 jaar

Op 3 mei vraag je een hypotheek aan en ontvang je het kredietvoorstel met de volgende rentes:

  t/m 90% MW t/m 95% MW t/m 100% MW t/m 106% MW
10 jaar 1,99% 2,14% 2,23% 2,29%
20 jaar 2,85% 3,00% 3,09% 3,15%

Op 15 juni wijzigt de rente:

  t/m 90% MW t/m 95% MW t/m 100% MW t/m 106% MW
10 jaar 1,99% 2,14% 2,23% 2,29%
20 jaar 2,80% 2,95% 3,04% 3,10%

Op 10 juli passeert je hypotheek bij de notaris. U ontvangt de volgende rente:

  • Je aflossingsvrije hypotheekdeel: 2,23%. De rente op de datum dat wij je aanvragen ontvingen is lager of gelijk aan de rente op de passeerdatum. Het renteblad van 3 mei is voor jouw van toepassing tijdens de rentevastperiode van 10 jaar.
  • Je annuïtaire hypotheekdeel: 3,04%. De rente op de datum dat wij je aanvragen ontvingen is hoger dan de rente op de passeerdatum. Het renteblad van 15 juni is voor jouw van toepassing tijdens de rentevastperiode van 20 jaar.

Vind een hypotheekadviseur bij jou in de buurt

Maak snel een afspraak met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt. De adviseur gaat samen met jou kijken naar je financiële doelen en de mogelijkheden voor het kopen van een woning of het aanpassen van je hypotheek. Zij helpen je met het aanvragen van je hypotheek tot het moment van passeren.

Vul hieronder je postcode of woonplaats in en maak een afspraak.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.