Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Tip 1: kijk kritisch naar apparaten en verlichting

Bij het verduurzamen van je woning denk je snel aan enorme investeringen. Maar begin met kleine stapjes, zoals kritisch kijken naar je apparaten en verlichting. Ongemerkt verbruiken oude apparaten vaak veel stroom. Met een nieuwer model kun je hier enorm op besparen.

Ook is het verstandig om eens naar je verlichting te kijken. Je lampen zijn namelijk goed voor circa 13% van je totale stroomverbruik. LED-verlichting is een goede aankoop om hierop te besparen. In de aanschaf zijn deze lampen duurder dan gloeilampen of halogeenverlichting, maar dit heb je al snel terugverdiend. De LED-lampen verbruiken namelijk een stuk minder stroom. Goed voor het milieu en jouw portemonnee!

Tip 2: ga in zee met een duurzame energieleverancier

Ga jij aan de slag met energiebesparende maatregelen? Kijk dan ook eens naar je energieleverancier en de keuze die zij maken in het leveren van gas en stroom. Maken ze hiervoor gebruik van stroom die is opgewekt uit zon en wind? Of wekt jouw energieleverancier nog steeds ouderwets stroom op uit steenkool en aardgas? In dat geval kun je het beste switchen naar een groenere variant, zoals GreenChoice.

Tip 3: hou de warmte binnen

Voor het verduurzamen van je woning is het slim om te beginnen met de isolatie van je woning. Met de juiste isolatie gaan je energiekosten flink naar beneden. En dat niet alleen: je woning krijgt ook een beter energielabel. Iets waar potentiële kopers kritisch naar kijken in hun zoektocht naar een woning.

Allereerst is het van belang om te kijken naar de huidige staat van isolatie, de leeftijd van je woning en je financiële ruimte. Zo is er veel winst te behalen door je dak, de vloer en/of de buitenmuren te isoleren. Maar het kan ook verstandig zijn om je ramen te vervangen voor triple glas. Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden die zorgen voor een lagere energierekening. Vul een woningscan in voor advies, zo weet je zeker dat je investeert in de juiste maatregelen. Kun je de isolatie niet uit eigen middelen betalen? Een financieel adviseur bij jou in de buurt kan kijken naar de mogelijkheden binnen jouw hypotheek en advies geven over de subsidies voor het verduurzamen van je woning.

Tip 4: word zelf energieleverancier

Een andere manier om duurzaam te wonen is door zelf stroom op te gaan wekken. Dit doe je door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Je merkt direct verschil aan de prijs die je maandelijks betaalt aan de energieleverancier. Natuurlijk vragen zonnepanelen ook om een investering, maar dankzij aantrekkelijke maatregelen vanuit de overheid krijg je aardig wat geld terug. De btw die je betaalt, mag je namelijk na plaatsing terugvragen. En dat scheelt toch al snel een paar honderd euro.

Tip 5: verwarm je woning met een warmtepomp of zonneboiler

Heb je onlangs je woning goed geïsoleerd of woon je in een nieuwbouwwoning? Dan kun je de volgende stap zetten op het gebied van duurzaamheid: je woning verwarmen met door middel van een warmtepomp of zonneboiler. Hou er wel rekening mee dat het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler een flinke investering vraagt, ook wanneer je gebruikt maakt van de beschikbare subsidies.

Duurzaam wonen

Bij Venn vinden we het van belang dat onze klanten fijn wonen in duurzame woningen. Daarom hebben we ons aangesloten bij het sectorcollectief Duurzaam Wonen. Dit betekent dat onze adviseurs de juiste informatie voor handen hebben om jou te helpen bij de financiering van een duurzame woning. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Vind een financieel adviseur bij jou in de buurt.

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Zo betaal je jouw verbouwing

Een verbouwing is vaak een hele uitdaging en gaat gepaard met het maken van vele keuzes. Welke keuzes je ook maakt, in de meeste gevallen lopen de kosten flink op. Hoe financier je dan toch die verbouwing? Wij hebben het antwoord: met je hypotheek. En met een beetje geluk betaal jij elke maand ook nog eens veel minder!

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.