Het aankoopproces van een nieuwbouw huis verschilt van een bestaande woning. Wanneer de woning nog gebouwd moet worden, betaal je de bouw in termijnen. Hiervoor wordt geld apart gezet in het bouwdepot.
Bij een nieuwbouwwoning sluit je de hypotheek af op het moment dat de koop- of aanneemovereenkomst wordt getekend. De hypotheek heeft betrekking op de totale koopsom, waaronder de grond, woning en eventueel meerwerk zoals keuken of badkamer. Een deel van deze lening wordt direct gebruikt voor de grond en (indien van toepassing) voor het deel van de woning dat al is gebouwd. Het overige deel van de hypotheek wordt opzij gezet in een bouwdepot.
Vanuit het bouwdepot betaal je de facturen voor de nieuwbouw. In overleg met de aannemer worden er vooraf bouwtermijnen vastgelegd in het koopcontract. De datum op de facturen moet gelijk zijn aan de bouwtermijnen. De regels voor het nieuwbouwdepot verschillen per geldverstrekker.
Bij Venn Hypotheken kun je eenvoudig nota’s indienen via MijnHypotheekOnline. Je hebt dan meteen een actueel overzicht van je tegoed. De looptijd van het bouwdepot bij Venn Hypotheken is achttien maanden, met een verlenging van maximaal zes maanden. Zit er na afloop van deze periode nog geld in het bouwdepot, dan moet je dit bedrag aflossen op de hypotheek.
Je mag alleen facturen declareren die in overeenstemming zijn met het bouwplan. Verder mogen de facturen betrekking hebben op zaken die de waarde van de woning vermeerderen, aard- of nagelvast zijn of die nodig zijn voor het realiseren van de nieuwbouw, zoals het huren van gereedschappen en machines.
Je betaalt hypotheekrente over het volledige hypotheekbedrag. Dit bedrag is inclusief de lening voor het bouwdepot. Voor het openstaande bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Bij Venn Hypotheken is deze vergoeding 1% lager dan de rente die je over de hypotheek betaalt. Dit percentage wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je aan rente kwijt bent over het bouwdepot.
Naarmate de bouw vordert daalt het bedrag in het bouwdepot en nemen de hypotheeklasten toe. De bouwrente is fiscaal aftrekbaar. Het verschil tussen de vergoedingsrente en de hypotheekrente mag je in mindering brengen op het belastbare inkomen.
Hoe kan ik een nota laten uitbetalen?
Je kunt nota’s heel makkelijk uploaden via mijnhypotheekonline. Hier vind je ook een actueel overzicht van je bouwdepot tegoed.
Is het mogelijk dat mijn bouwdepot wordt verlengd?
Je kunt je bouwdepot verlengen met 6 maanden. Je kunt hiervoor een verzoek indienen door een mail te sturen naar info@stater.nl. Vergeet niet je leningnummer te vermelden.
Welke rente wordt er over mijn bouwdepot vergoed?
Je ontvangt over het tegoed van je bouwdepot een rente die gelijk is aan je hypotheekrente – 1%.
Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.
Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?
Een verbouwing is vaak een hele uitdaging en gaat gepaard met het maken van vele keuzes. Welke keuzes je ook maakt, in de meeste gevallen lopen de kosten flink op. Hoe financier je dan toch die verbouwing? Wij hebben het antwoord: met je hypotheek. En met een beetje geluk betaal jij elke maand ook nog eens veel minder!
Afhankelijk van de situatie is het interessant om tussentijds af te lossen. Spaargeld op de bank levert vaak weinig op, terwijl je door aflossen profiteert van lagere hypotheeklasten. Dit is echter afhankelijk van het belastingtarief en geldt niet voor een (bank)spaarhypotheek. Raadpleeg daarom altijd een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die rekent precies uit waar en hoe voor jou
Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.