In maart is het weer mogelijk om belastingaangifte te doen over het afgelopen jaar. Waar moet je op letten? Wat verandert er als je een huis hebt en welke aftrekposten kan je gebruiken? Lees snel verder en wordt geen dief van je eigen portemonee.
Voor je hypotheeklening betaal je rente. Hoeveel rente je over je hypotheek het afgelopen jaar hebt betaald kan je vinden op je jaaropgave die je krijgt van je geldverstrekker. Je mag de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekken.
De belangrijkste voorwaarde is dat het geleende bedrag gebruikt is voor de aanschaf of het financieren van je hoofdverblijf. Wanneer je geleend geld gebruikt voor een huis dat niet je hoofdverblijf is, bijvoorbeeld als je een woning verhuurt, dan moet je dit gedeelte opgeven in box 3.
Heb je in het afgelopen jaar een huis gekocht? De volgende kosten mag je eenmalig aftrekken:
Als je vorige woning nog niet is verkocht, dan mag je de hypotheekrente van deze lening ook aftrekken. Dit mag voor een periode van ruim 3 jaar: de aftrek geldt gedurende het jaar van leeg te koop zetten en de daaropvolgende drie jaar.
Ben je een nieuwe woning aan het bouwen? Ook dan mag je dubbele rente aftrekken. De in aanbouw zijnde woning moet in het jaar van aankoop of de daaropvolgende drie jaar dan je hoofdverblijf worden. Voor de woning waarin je niet woont, hoef je geen eigenwoningforfait aan te geven.
Verkoop je de woning voor een hoger bedrag dan de eigenwoningschuld die je nog hebt? Dan maak je dus winst op de verkoop: dit noem je overwaarde. Als je deze overwaarde inbrengt in je nieuwe woning (dus minder leent). Dan is je nieuwe hypotheeklening volledig aftrekbaar. Besteed je de overwaarde op een andere manier, dan kan je de betaalde rente over dit deel van je hypotheeklening niet aftrekken van de inkomstenbelasting.
Heb je nog meer vragen over je woning, hypotheek en andere vraagstukken? Bekijk alle veelgestelde vragen en vind het antwoord dat je zoekt.
Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.
Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?
Een verbouwing is vaak een hele uitdaging en gaat gepaard met het maken van vele keuzes. Welke keuzes je ook maakt, in de meeste gevallen lopen de kosten flink op. Hoe financier je dan toch die verbouwing? Wij hebben het antwoord: met je hypotheek. En met een beetje geluk betaal jij elke maand ook nog eens veel minder!
Afhankelijk van de situatie is het interessant om tussentijds af te lossen. Spaargeld op de bank levert vaak weinig op, terwijl je door aflossen profiteert van lagere hypotheeklasten. Dit is echter afhankelijk van het belastingtarief en geldt niet voor een (bank)spaarhypotheek. Raadpleeg daarom altijd een onafhankelijke hypotheekadviseur. Die rekent precies uit waar en hoe voor jou
Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.
Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.