Bouwdepot bij nieuwbouw

Het aankoopproces van een nieuwbouw huis verschilt van een bestaande woning. Wanneer de woning nog gebouwd moet worden, betaal je de bouw in termijnen. Hiervoor wordt geld apart gezet in het bouwdepot.

bouwtekeningen

Bij een nieuwbouwwoning sluit je de hypotheek af op het moment dat de koop- of aanneemovereenkomst wordt getekend. De hypotheek heeft betrekking op de totale koopsom, waaronder de grond, woning en eventueel meerwerk zoals keuken of badkamer. Een deel van deze lening wordt direct gebruikt voor de grond en (indien van toepassing) voor het deel van de woning dat al is gebouwd. Het overige deel van de hypotheek wordt opzij gezet in een bouwdepot.

De hypotheek in delen uitbetaald

Vanuit het bouwdepot betaal je de facturen voor de nieuwbouw. In overleg met de aannemer worden er vooraf bouwtermijnen vastgelegd in het koopcontract. De datum op de facturen moet gelijk zijn aan de bouwtermijnen. De regels voor het nieuwbouwdepot verschillen per geldverstrekker.

Bij Venn Hypotheken kun je eenvoudig nota’s indienen via MijnHypotheekOnline. Je hebt dan meteen een actueel overzicht van je tegoed. De looptijd van het bouwdepot bij Venn Hypotheken is achttien maanden, met een verlenging van maximaal zes maanden. Zit er na afloop van deze periode nog geld in het bouwdepot, dan moet je dit bedrag aflossen op de hypotheek.

Wat mag je declareren uit het nieuwbouwdepot?

Je mag alleen facturen declareren die in overeenstemming zijn met het bouwplan. Verder mogen de facturen betrekking hebben op zaken die de waarde van de woning vermeerderen, aard- of nagelvast zijn of die nodig zijn voor het realiseren van de nieuwbouw, zoals het huren van gereedschappen en machines.

Rente en bouwdepot

Je betaalt hypotheekrente over het volledige hypotheekbedrag. Dit bedrag is inclusief de lening voor het bouwdepot. Voor het openstaande bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Bij Venn Hypotheken is deze vergoeding 1% lager dan de rente die je over de hypotheek betaalt. Dit percentage wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je aan rente kwijt bent over het bouwdepot.

Naarmate de bouw vordert daalt het bedrag in het bouwdepot en nemen de hypotheeklasten toe. De bouwrente is fiscaal aftrekbaar. Het verschil tussen de vergoedingsrente en de hypotheekrente mag je in mindering brengen op het belastbare inkomen.

Veelgestelde vragen over een bouwdepot

Hoe kan ik een nota laten uitbetalen?

Je kunt nota’s heel makkelijk uploaden via mijnhypotheekonline. Hier vind je ook een actueel overzicht van je bouwdepot tegoed.

Is het mogelijk dat mijn bouwdepot wordt verlengd?

Je kunt je bouwdepot verlengen met 6 maanden. Je kunt hiervoor een verzoek indienen door een mail te sturen naar [email protected]. Vergeet niet je leningnummer te vermelden.

Welke rente wordt er over mijn bouwdepot vergoed?

Je ontvangt over het tegoed van je bouwdepot een rente die gelijk is aan je (gemiddelde) hypotheekrente – 1% punt.
Voorbeeld: De rente op je lening bedraagt 2%, dan ontvang je een vergoeding van 2% verminderd met 1% = 1%.

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Energiebespaarbudget voor het verduurzamen van je woning

Koop je een huis en wil je gebruik maken van energiebesparende voorzieningen (EBV)? Dan kom je in aanmerking voor een energiebespaarbudget (EBB). Hierbij stort je geldverstrekker geld op een bouwdepot zodat jij EBV kunt toepassen.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.