Bouwdepot   2 minuten

Bouwdepot bij nieuwbouw

Het aankoopproces van een nieuwbouwwoning verschilt van een bestaande woning. Wanneer de woning nog gebouwd moet worden, betaal je de bouw in termijnen. Hiervoor wordt geld apart gezet in het bouwdepot.

Bij een nieuwbouwwoning sluit je de hypotheek af op het moment dat de koop- of aanneemovereenkomst wordt getekend. De hypotheek heeft betrekking op de totale koopsom, waaronder de grond, woning en eventueel meerwerk zoals keuken of badkamer. Een deel van deze lening wordt direct gebruikt voor de grond en (indien van toepassing) voor het deel van de woning dat al is gebouwd. Het overige deel van de hypotheek wordt opzij gezet in een bouwdepot.

De hypotheek in delen uitbetaald

Vanuit het bouwdepot betaal je de facturen voor de nieuwbouw. In overleg met de aannemer worden er vooraf bouwtermijnen vastgelegd in het koopcontract. De datum op de facturen moet gelijk zijn aan de bouwtermijnen. De regels voor het nieuwbouwdepot verschillen per geldverstrekker.

Bij Venn Hypotheken kun je eenvoudig nota’s indienen via MijnHypotheekOnline. Je hebt dan meteen een actueel overzicht van je tegoed. De looptijd van het bouwdepot bij Venn Hypotheken is achttien maanden, met een verlenging van maximaal zes maanden. Zit er na afloop van deze periode nog geld in het bouwdepot, dan moet je dit bedrag aflossen op de hypotheek.

Wat mag je declareren uit het nieuwbouwdepot?

Je mag alleen facturen declareren die in overeenstemming zijn met het bouwplan. Verder mogen de facturen betrekking hebben op zaken die de waarde van de woning vermeerderen, aard- of nagelvast zijn of die nodig zijn voor het realiseren van de nieuwbouw, zoals het huren van gereedschappen en machines.

Rente en bouwdepot

Je betaalt hypotheekrente over het volledige hypotheekbedrag. Dit bedrag is inclusief de lening voor het bouwdepot. Voor het openstaande bedrag in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Bij Venn Hypotheken is deze vergoeding 1% lager dan de rente die je over de hypotheek betaalt. Dit percentage wordt in mindering gebracht op het bedrag dat je aan rente kwijt bent over het bouwdepot.

Naarmate de bouw vordert daalt het bedrag in het bouwdepot en nemen de hypotheeklasten toe. De bouwrente is fiscaal aftrekbaar. Het verschil tussen de vergoedingsrente en de hypotheekrente mag je in mindering brengen op het belastbare inkomen.

Voor het bouwdepot bij bestaande bouw gelden andere regels. Lees hier het artikel over het bouwdepot bij bestaande woningen.

Deel via:        

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.