Btw zonnepanelen terugvragen: hoe werkt het?

Iedereen die zonnepanelen plaatst kan de btw (21%) op aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Hiermee bespaar je al snel een paar honderd euro. De teruggave geldt zowel voor particulieren als voor ondernemers, alleen de stappen die je moet doorlopen verschillen. Wij leggen uit hoe het werkt.

Btw terugvragen als particulier

Je bent als particulier niet verplicht om aangifte te doen, maar je laat toch zeker geen geld liggen? Volg drie simpele stappen en je “verdient’ zo een paar honderd euro.

Heb je als particulier zonnepanelen aangeschaft? Dan word je door de Belastingdienst aangemerkt als ondernemer. Dat klinkt misschien vreemd, maar feitelijk heb je een mini-bedrijf. Je levert immers energie aan het net.

Gelukkig heb je niet dezelfde administratieve lasten als een ‘echte’ ondernemer. Tijdens de aanvraag kun je namelijk ontheffing aanvragen, waardoor je (in de meeste gevallen*) maar een keer omzetbelasting hoeft in te dienen in plaats van elk kwartaal.

Hoe werkt het?

Stap 1
Download het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ op de website van de Belastingdienst en stuur deze ingevuld op. Let hierbij op de uiterlijke datum van terugvragen.

Stap 2
Na stap 1 krijg je gemiddeld binnen vijf dagen een reactie van de Belastingdienst. Je ontvangt dan een btw-nummer, gebruikersnaam en wachtwoord. Nu je deze gegevens hebt kun je de btw-aangifte online invullen, via de website van de Belastingdienst.

Stap 3 
Bij het invullen van de online btw-aangifte is het belangrijk dat je bij vraag 1a (leveringen/diensten belast met hoog tarief) het btw-bedrag van het opwekvermogen in een jaar invult. Hiervoor hanteert de Belastingdienst vaste bedragen (forfaits).

Bij vraag 5b vul je het btw-bedrag in over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Vervolgens kun je het formulier digitaal ondertekenen en opsturen. Je krijgt hiervan een bevestiging. Binnen enkele weken wordt het geld op je rekening gestort!

* Het kan voorkomen dat formulieren en aangiftes elkaar kruisen, waardoor je alsnog een oproep krijgt voor het indienen van de aangifte. Je bent dan verplicht om hier gehoor aan te geven, anders riskeer je een boete. Het volstaat in dit geval om een nulaangifte te doen.

Btw terugvragen als ondernemer

Voor ondernemers en zzp’ers gelden andere regels voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Het terugleveren van energie aan het net wordt gezien als een extra activiteit binnen de onderneming. Je meldt de activiteit aan door een brief te sturen naar jouw belastingkantoor. Deze aanmelding is puur bedoeld voor de administratie van de Belastingdienst. Daarom krijg je geen bevestiging. Vervolgens vermeld je de volgende gegevens in de gebruikelijke btw-aangifte:

  • Omzet die je maakt met de stroom die je levert aan het energiebedrijf
  • Btw over deze omzet die je hebt gefactureerd aan het energiebedrijf
  • Btw over het privégebruik van de zonnepanelen
  • Btw die je hebt betaald over de zonnepanelen.

Voor ondernemers hanteert de Belastingdienst geen forfait voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Op de website van de Belastingdienst wordt precies uitgelegd hoe je de btw-aangifte zonder forfait uitrekent.

Ben je in het verleden ondernemer geweest en twijfel je welke stappen je moet doorlopen? Op de website van de Belastingdienst staan diverse situaties omschreven met de daarbij behorende stappen.

Deel via:        

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.