Btw zonnepanelen terugvragen: hoe werkt het?

Iedereen die zonnepanelen plaatst kan btw op de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Hiermee bespaar je een paar honderd euro. De teruggave geldt zowel voor particulieren als voor ondernemers. Wij leggen uit hoe het werkt.

energiebesparende maatregelen zonnepanelen

Btw terugvragen als particulier

Je bent als particulier niet verplicht om aangifte te doen, maar je laat toch zeker geen geld liggen? Volg drie simpele stappen en je “verdient’ zo een paar honderd euro.

Heb je als particulier zonnepanelen aangeschaft? Dan word je door de Belastingdienst aangemerkt als ondernemer. Dat klinkt misschien vreemd, maar feitelijk heb je een mini-bedrijf. Je levert immers energie aan het net.

Gelukkig heb je niet dezelfde administratieve lasten als een ‘echte’ ondernemer. Tijdens de aanvraag kun je namelijk ontheffing aanvragen, waardoor je (in de meeste gevallen*) maar een keer omzetbelasting hoeft in te dienen in plaats van elk kwartaal.

Stap 1: formulier

Download het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ op de website van de Belastingdienst en stuur deze ingevuld op. Let hierbij op de uiterlijke datum van terugvragen.

Stap 2: btw-aangifte

Na stap 1 krijg je gemiddeld binnen vijf dagen een reactie van de Belastingdienst. Je ontvangt dan een btw-nummer, gebruikersnaam en wachtwoord. Nu je deze gegevens hebt kun je de btw-aangifte online invullen, via de website van de Belastingdienst.

Stap 3: aangifte invullen

Bij het invullen van de online btw-aangifte is het belangrijk dat je bij vraag 1a (leveringen/diensten belast met hoog tarief) het btw-bedrag van het opwekvermogen in een jaar invult. Hiervoor hanteert de Belastingdienst vaste bedragen (forfaits).

Bij vraag 5b vul je het btw-bedrag in over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Vervolgens kun je het formulier digitaal ondertekenen en opsturen. Je krijgt hiervan een bevestiging. Binnen enkele weken wordt het geld op je rekening gestort!

* Het kan voorkomen dat formulieren en aangiftes elkaar kruisen, waardoor je alsnog een oproep krijgt voor het indienen van de aangifte. Je bent dan verplicht om hier gehoor aan te geven, anders riskeer je een boete. Het volstaat in dit geval om een nulaangifte te doen.

Btw terugvragen als ondernemer

Voor ondernemers en zzp’ers gelden andere regels voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Het terugleveren van energie aan het net wordt gezien als een extra activiteit binnen de onderneming. Je meldt de activiteit aan door een brief te sturen naar jouw belastingkantoor. Deze aanmelding is puur bedoeld voor de administratie van de Belastingdienst. Daarom krijg je geen bevestiging. Vervolgens vermeld je de volgende gegevens in de gebruikelijke btw-aangifte:

  • Omzet die je maakt met de stroom die je levert aan het energiebedrijf
  • Btw over deze omzet die je hebt gefactureerd aan het energiebedrijf
  • Btw over het privégebruik van de zonnepanelen
  • Btw die je hebt betaald over de zonnepanelen.

Voor ondernemers hanteert de Belastingdienst geen forfait voor het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Op de website van de Belastingdienst wordt precies uitgelegd hoe je de btw-aangifte zonder forfait uitrekent.

Ben je in het verleden ondernemer geweest en twijfel je welke stappen je moet doorlopen? Op de website van de Belastingdienst staan diverse situaties omschreven met de daarbij behorende stappen.

Veelgestelde vragen over verduurzaming:

Wat wordt verstaan onder energiebesparende maatregelen?

Onder energiebesparende voorzieningen worden verstaan (artikel 1 van TRHK):
• Gevelisolatie.
• Dakisolatie.
• Vloerisolatie.
• Leidingisolatie.
• HR beglazing (ten minste HR ++).
• Energiezuinige deuren, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen indien deze worden getroffen in combinatie met HR beglazing (ten minste HR ++).
• Douche-warmtewinningssysteem.
• Energiezuinig ventilatiesysteem indien deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen.
• Warmtepompen.
• Zonnecellen of een combinatie van de genoemde voorzieningen.

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor eerdere investeringen op het gebied van energiebesparing?

Je hebt al eerder energiebesparende maatregelen getroffen in je woning. Dan kun je deze achteraf niet meer financieren via je hypotheek bij Venn Hypotheken. Alleen nieuwe energiebesparende maatregelen worden gefinancierd.

Anderen bekeken ook

Een overbruggingskrediet: hoe werkt dat eigenlijk?

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere koopwoning heb je vaak de overwaarde nodig van je huidige woning. Dat is een spannende tijd waarin je de nodige financiële beslissingen moet nemen. Een overbruggingskrediet kan dan uitkomst bieden. Wij vertellen je er alles over.

Huis verduurzamen? 5 tips voor een energiezuinige woning

Of je het nu doet voor het milieu, betere verkoopkansen van je woning of een lagere energierekening: het verduurzamen van je woning is hot. Maar hoe verduurzaam je je huis binnen de financiële mogelijkheden die jij hebt? Wij helpen je op weg met 5 tips.

Woningwaarde verhogen? Deze 3 verbouwingen leveren het meeste op

Nu verhuizen in deze oververhitte huizenmarkt niet voor iedereen is weggelegd, kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing. En mocht je in de toekomst toch willen verhuizen, dan is het slim om voor die verbouwing te gaan die niet alleen je wooncomfort vergroot, maar ook de woningwaarde verhoogt. Maar wat verhoogt de waarde van je huis nu het meest?

Voordelig aflossen bij Venn Hypotheken

Waar de meeste geldverstrekkers uitgaan van 10% boetevrij aflossen, kun je bij Venn Hypotheken meer boetevrij aflossen per kalenderjaar. Een ander groot voordeel is dat wij uitgaan van de oorspronkelijke hoofdsom in plaats van een leningdeel.

Hypotheek voor ondernemers

Vaak lenen ondernemers meer bij Venn Hypotheken dan bij andere geldverstrekkers. Dat is nog niet alles, want als ondernemer profiteer je ook van nog veel meer voordelen.

Energiebespaarbudget voor het verduurzamen van je woning

Koop je een huis en wil je gebruik maken van energiebesparende voorzieningen (EBV)? Dan kom je in aanmerking voor een energiebespaarbudget (EBB). Hierbij stort je geldverstrekker geld op een bouwdepot zodat jij EBV kunt toepassen.

Neem contact met mij op

Vul het onderstaande formulier in en neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Vul je volledige naam in. Dit veld is verplicht.

Vul je e-mailadres in. Dit veld is verplicht.

Vul je telefoonnummer in. Dit veld is optioneel.

Je e-mail is verstuurd, er wordt zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.